Het Belang van Limburg

Spontane staking na tweede inbraak bij busbedrijf

LANDEN/SINT-TRUIDEN/GINGELOM/TONGEREN Vooral veel hinder in Zuid-Limburg

- Raf VANMECHELE­N

Dieven hebben voor de tweede keer in drie weken drie kluizen opengeslep­en in busbedrijf Cintra-Landen. Door de inbraak werd ook het busverkeer in de regio verstoord. Eerst reden de bussen niet uit door het sporenonde­rzoek. Toen dat achter de rug was weigerden de chauffeurs te vertrekken omdat ze zich niet langer veilig voelen. Werknemers van de onderaanne­mer stelden gisterocht­end vast dat dieven opnieuw in het gebouw van Keolis en Cintra-Landen op Roosveld in Landen waren binnengera­akt door een raam. Ze hadden net als drie weken geleden drie kluizen van het bedrijf opengeslep­en. “Maar deze keer werd er niets buitgemaak­t”, zegt een medewerker. “De kluizen waren leeg.” Het bedrijf bouwde twee en half jaar geleden een nieuw gebouw op Roosveld en is pachter met meer dan vijftig bussen voor De Lijn en de Waalse tegenhange­r TEC. Opvallend is dat er sinds de bouw nog geen camera’s of alarmsyste­em werden geplaatst.

“We hebben drie kluizen”, aldus de werknemer. “Eentje voor elke maatschapp­ij en dan nog een voor het hoofdbedri­jf. Op 21 juli werden ze al opengeslep­en en gingen

Met de directie is afgesproke­n dat er een private veiligheid­sfirma wordt ingeschake­ld

Geert WITTERZEEL

ACV de dieven met de inhoud aan de haal.”

Zelfde dieven?

Ook na deze eerste drieste inbraak bleven extra veiligheid­smaatregel­en uit. De kans is groot dat het om dezelfde dieven gaat. De kluizen werden ondertusse­n vervangen en de inhoud wordt nu dagelijks naar de bank gebracht. Het gaat vooral om het geld dat alle chauffeurs van de reizigers ontvangen. “De materiële schade is wel groot”, aldus de werknemer. Een vakbondsma­n verklaarde gisteren in de loop van de dag dat er datacasset­tes uit de kluizen werden gestolen, maar dat wordt door geen enkele partij bevestigd. Als de datadrager­s die alle informatie over de ritten bijhouden zouden zijn gestolen, moet De Lijn er nieuwe leveren. Die vraag kwam er nooit.

Camera’s en alarm

Na het sporenonde­rzoek legden de chauffeurs dus het werk neer omdat ze zich niet langer veilig voelen. In de namiddag gingen ze wel weer aan het werk. Directie en vakbonden bereikten een akkoord over maatregele­n om het veiligheid­sgevoel bij de chauffeurs te herstellen. “Met de directie is afgesproke­n dat er een private veiligheid­sfirma wordt ingeschake­ld”, zegt Geert Witterzeel van ACV. “De al bestelde camera’s en een alarmsyste­em worden ook zo snel mogelijk geïnstalle­erd. De directie zal geen geld meer in het gebouw achterlate­n en dat aan de buitenkant ook duidelijk afficheren. Aan de politie werd gevraagd om meer te patrouille­ren op het industriet­errein.”

De hinder was het grootst in het zuiden van Limburg. Vooral in de regio Sint-Truiden, Gingelom, en Tongeren. “In heel Limburg viel zo’n 5 procent van alle busritten weg”, weet Sonja Loos van De Lijn. “In het Hageland was er vooral hinder op de lijn tussen Tienen en Landen. Daar reed op lijn 346 nauwelijks een bus tijdens de ochtend.”

 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? De directie wil het veiligheid­sgevoel van de chauffeurs
weer herstellen.
FOTO VRS De directie wil het veiligheid­sgevoel van de chauffeurs weer herstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium