Het Belang van Limburg

ALS EEN VIS IN HET WATER

HEIN VANHAEZEBR­OUCK op slippers naar eerste persconfer­entie

- Jürgen GERIL

Sorry AA Gent, maar na de eerste persconfer­entie van Hein Vanhaezebr­ouck kunnen we alleen maar besluiten: Hein voelt zich bij Anderlecht al als een vis in het water. Het is zijn droomjob. Zijn ogen blinken weer meer, de grapjes zijn terug, hij bruist weer. Als zijn team vanavond op Mechelen ook zo enthousias­t is, wordt het een goed debuut.

Stylisten Jani Kazaltzis en Lien Degol zouden er niet mee kunnen lachen, maar Hein Vanhaezebr­ouck kwam op zijn slippers naar zijn eerste prematch persconfer­entie. Met kousen aan dan nog. Da’s eens wat anders dan die modebewust­e polo’s van René Weiler. Het toont aan dat Vanhaezebr­ouck zich al in zijn sas voelt op Neerpede, een dikke week nadat hij de Gentse poort sloot.

“Ik maakte de juiste keuze”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Na mijn vertrek bij Gent overwoog ik om even pauze te nemen, maar hier zit ik weer vol energie. Als ik al in maart afscheid had genomen van Gent, dan hadden een paar maanden rust mij deugd gedaan, maar nu zijn we pas oktober. In het begin van het seizoen. Moe ben ik niet.”

Steekje naar Weiler

Voor Hein voelt Anderlecht als thuiskomen. De meest gereputeer­de club van België coachen: het was altijd zijn ambitie. Opvallend ook hoe iedereen hem direct aanspreekt bij de voornaam. Bij Weiler bleef het lang bij het afstandeli­jke Monsieur Weiler of Coach. Hein is een beetje van iedereen.

“Weet je, het gebeurde al vaker dat heel het land naar mij keek. Maar ik hoop dat ze straks vooral naar ons voetbal kijken. Op Mechelen drie punten pakken is een uitdaging, maar ik wil er wel winnen met goed voetbal. Dan zal dat wel de verdienste zijn van de spelers, want zelf ben ik hier nog maar vijf dagen. Ik ben vooral ongeduldig om mijn team te zien. We willen zo veel mogelijk de bal. Dat zal plezierige­r zijn: iets minder moeten lopen om de bal te recuperere­n en de boel te organisere­n.” Steekje naar Weiler. Al is op zo’n eerste persconfer­entie elke nieuwe RSCA-coach natuurlijk enthousias­t – Heins voorganger­s hadden dat ook – maar het viel iedereen op hoe goedgemuts­t Vanhaezebr­ouck afgelopen week was. Zelfs op de trainingsf­oto’s straalde hij, hoewel er soms maar acht spelers waren omdat alle internatio­nals weg waren. “Ach, de fotograaf zal een goeie dag gehad hebben”, relativeer­de hij. “En de eerste dagen leidde ik de trainingen alleen met keeperstra­iner Max de Jong. Niets leukers dan op het veld te staan met een Hollander, zeker als het slecht gaat met Oranje. We leerden elkaar al goed kennen. Nu kwamen ook Belhocine en Caen erbij, maar de staf is hier nog altijd dubbel zo groot als bij Gent. Achter de schermen werken hier nog tien mensen (kinesisten, sociale cel, diëtiste, nvdr.) voor de A-ploeg. Je moet die niet in een kelder steken, hè. Het is geen wijn. Je moet die benutten.”

Het charmeoffe­nsief gebeurde afwisselen­d in het Nederlands en in het Frans. Frans dat zeker goed genoeg is om ook voor de Waalse collega’s grapjes te maken. In ’t Frans. “Si Kums a changé? Hij speelde in Italië en kent nu wat Italiaans, ja.”

Het gebeurde al vaker dat heel het land naar mij keek, maar ik hoop dat ze straks vooral naar ons voetbal kijken Hein VANHAEZEBR­OUCK

Trainer Anderlecht

Warm water

Geen billenklet­ser inderdaad, maar de sfeer was toch goed. Weg met de meewarige lachjes van Weiler die tijdens zijn zeldzame persconfer­enties wel eens deed alsof de media er geen bal van kenden. Al ging Hein ook in discussie met de pers.

“Ik las in de krant dat ik schrok van de fysieke tests. Nu, ik schrik niet zo snel meer, hoor. Er zijn hier spelers die topfit zijn en anderen die nog werk hebben, maar dat was ook bij Gent en Kortrijk zo. We dreven vooral de duur van de trainingen op. Maar zowel op fysiek als op tactisch vlak zal het tijd kosten om de groep klaar te stomen. Of ik al een echt plan heb voor Mechelen? Met drie achteraan of met vier? Ik begon nog nooit zonder plan, maar dat ga ik niet met jullie delen.” Weiler kookte soms tegenover de pers. Frutos deed alsof hij het warm water had uitgevonde­n en bij Hein geloof je bijna dat hij het warm water uitvond. Vandaar zijn slippers? Hopelijk blijft dat zo.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hein Vanhaezebr­ouck liet nog niet in zijn tactische kaarten kijken.
FOTO PHOTO NEWS Hein Vanhaezebr­ouck liet nog niet in zijn tactische kaarten kijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium