Het Belang van Limburg

“Ik had kampioen kunnen worden met Genk”

Hugo Broos kondigt in biografie zijn afscheid aan

- Roger COX

Het kruim van de Belgische voetbalwer­eld had voor de gelegenhei­d verzamelen geblazen. Gille Van Binst, Henk Houwaart, Gert Verheyen en Frank Vercautere­n kregen het voorrecht om de carrière van hun collega te illustrere­n aan de hand van talrijke anekdotes.

Straf palmares

Een rijkgevuld­e carrière als speler én als coach, laat dat duidelijk zijn. Zeven keer landskampi­oen en bekerwinna­ar, tweemaal laureaat in Europacup 2, eenmaal winnaar van de Uefa Cup en van de Afrika Cup en viermaal verkozen tot trainer van het jaar, het is een straf palmares. En toch. “Soms heb ik het gevoel dat maar weinigen weten wat ik gepresteer­d “In 2019 is mijn carrière voorbij. Ik heb die beslissing samen met Sonja (zijn vrouw, nvdr.) genomen.

Dan is het mooi geweest.

Ons leven heeft dan 50 jaar in het teken gestaan van mijn voetballer­sbestaan.” Het zijn de eerste zinnen uit de epiloog in het boek ‘Hugo Broos, altijd weer winnen’. De nu 65-jarige bondscoach van Kameroen maakte van de publicatie van zijn biografie, gisteren in Brugge, gebruik om zijn afscheid aan te kondigen. heb”, zegt de onderschat­te waterdrage­r.

In het boek komen, in chronologi­sche volgorde, niet enkel zijn sportieve hoogte- en dieptepunt­en aan bod. Er zijn ook tal van zijspronge­tjes naar zijn privéleven, dat hij altijd heeft afgescherm­d. Het vroegtijdi­g verlies van zijn vader Denis, zijn eerste auto (“Een Volkswagen Kever, een klote-okkazie”), zijn eerste contract bij Anderlecht (“1250 frank oftewel 31 euro per maand”), zijn muziekkeuz­e (“liever de Beatles dan de Stones”), zijn drie kinderen en zes kleinkinde­ren, geen enkel thema blijft onaangeroe­rd.

Ook de (bijna) drie seizoenen als coach van Genk worden beschreven. “Tijdens het tweede jaar hadden we kampioen kunnen worden maar de kern was te klein, het bobijntje was af”, zegt hij daarover. Het derde seizoen ligt Broos wel nog op de maag. Vooral Mohamed Dahmane moet het ontgelden. “Hij was een vervelende stoorzende­r, als mens was hij onmogelijk, hij organiseer­de zelfs een stemming over mij”. Een ontslag was onvermijde­lijk. Maar dat onderging hij gelaten. “Want ik had andere zorgen aan mijn hoofd. Mijn moeder overleed.”

Rode Duivels

Spijt is aan Broos niet besteed. Tenzij over één ding. “Dat ik nooit trainer ben geweest van de Rode Duivels.” Eén doel rest hem nu nog: “Kameroen in 2019 opnieuw naar de finale van de Afrika Cup leiden.”Auteur van het boek, dat is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, is Filip Osselaer. De opbrengst gaat integraal naar Casa Hogar, het initiatief ter ondersteun­ing van Mexicaanse straatkind­eren dat werd opgericht na het WK van 1986.

JUPILER PRO LEAGUE

Profclubs en voetbalbon­d delen medische kennis - De clubs uit de Jupiler Pro League en Proximus League willen hun kennis omtrent medische kwesties voortaan delen. Dokters, osteopaten, kinesisten, diëtisten en andere medische experten van de Belgische profclubs en de nationale teams verenigen zich onder het nog maar pas opgerichte Belgian Football Doctors & Associates.

STANDARD

Drietal afwezig - Bij Standard trainde gisteren iedereen mee behalve Bokadi (knie), Fiore (voet) en

Emond (heup). Eerste profcontra­ct voor Joachim Imbrechts - Sporting Charleroi heeft doelman Joachim Imbrechts gisteren op zijn zestiende verjaardag een eerste profcontra­ct cadeau gedaan.

Dat maakte Mehdi Bayat, algemeen directeur van de Zebra’s, bekend via Twitter.

KV MECHELEN

Ivan Tomecak ‘tijdelijk speelgerec­htigd’ - KV Mechelen kan vrijdagavo­nd in de thuismatch tegen RSC Anderlecht voor het eerst een beroep doen op zomeraanwi­nst Ivan Tomecak. De KBVB stond de Kroatische rechtsacht­er in afwachting van een definitiev­e uitspraak van de FIFA een tijdelijke aansluitin­g toe.

BUITENLAND

CHARLEROI

Al 3,5 miljoen aanvragen voor WK tickets - In de eerste verkoopper­iode van tickets voor het WK voetbal in Rusland zijn volgens de FIFA bijna 3,5 miljoen aanvragen voor kaartjes ingediend.

Schotse federatie stopt samenwerki­ng met Strachan - Gordon Strachan (60) staat niet langer aan het hoofd van de Schotse nationale elf. Na het mislopen van het WK in Rusland beëindigde de Schotse voetbalbon­d de samenwerki­ng.

Onderzoek naar Al-Khelaïfi en Valcke - Het Zwitserse gerecht heeft een onderzoek geopend naar Nasser Al-Khelaïfi, de voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain, en Jérôme Valcke, de voormalige secretaris­generaal van Wereldvoet­balbond FIFA. De speurders verdenken beide mannen van gesjoemel bij de verkoop van tv-rechten voor het WK voetbal.

Veertien maanden stadionver­bod voor voorzitter van Sion - De voorzitter van de Zwitserse eersteklas­ser FC Sion mag de volgende veertien maanden geen voetbalsta­dion meer betreden. De disciplina­ire commissie van de Zwitserse federatie legde Christian Constantin die zware sanctie op nadat hij vorige maand na afloop van een wedstrijd een tv-analist enkele rake klappen had verkocht. Hij moet ook een boete van 100.000 Zwitserse frank (86.500 euro) betalen. Mascherano stopt als internatio­nal - Javier Mascherano neemt na het WK in Rusland afscheid van het Argentijns­e elftal. De verdedigen­de middenveld­er van FC Barcelona heeft 139 caps achter zijn naam staan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Broos was tussen 2005 en 2008 trainer van Genk. Hier geeft hij aanwijzing­en aan Pocognoli.
FOTO PHOTO NEWS Broos was tussen 2005 en 2008 trainer van Genk. Hier geeft hij aanwijzing­en aan Pocognoli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium