Het Belang van Limburg

Alleen jonge renners die slagen voor test, mogen koersen

- Wim VOS

Alleen wie op volle snelheid een drinkbus kan aannemen, wie weet welke kleur urine hij heeft als hij veel drinkt en wie binnen de tien minuten een band kan herstellen, mag nog nieuweling worden. Dat is het resultaat van de nieuwe bekwaamhei­dsproef binnen Cycling Vlaanderen. Alleen trainen volstaat niet langer. Wie coureur wil worden en jonger is dan 17 moet voortaan bewijzen dat hij voldoende handig is. Tot dit jaar was het simpel: iedereen die 24 uur opleiding had gevolgd, mocht aan wielerweds­trijden deelnemen. Wat er precies in die 24 uur geleerd werd, en of de renner er daadwerkel­ijk iets van opstak, daar bestond geen enkele controle op. “Bij sommige clubs gingen ze 24 uur trainen en dat was het”, zegt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen, de vroegere Wielerbond Vlaanderen. Met alle gevolgen van dien. “Er zijn enkele flagrante ongevallen geweest. Geregeld rees daarbij de vraag: Hadden die renners dit of dat gekund, zou dat ongeval dan ook gebeurd zijn?” Dus besliste Cycling Vlaanderen om vanaf volgend jaar alles om te gooien. De verplichti­ng om 24 uur opleiding te volgen, verdwijnt. In de plaats komt er voor iedereen die met wielrennen wil beginnen of die de overstap maakt naar een nieuwe categorie een wielerproe­f. Concreet: een soort van praktisch rijexamen met de fiets. Wie alle reeksen doorloopt, zal maximaal vier keer de test moeten doen. Een keertje buizen is geen probleem: je mag zoveel keer proberen als je wil. Maar alleen wie geslaagd is voor de test, mag nog aan wedstrijde­n deelnemen.

Frank GLORIEUX CEO Cycling Vlaanderen Voor de kleinsten - vanaf 5 jaar mag je aan BMX-wedstrijde­n deelnemen - gaat dat om heel simpele dingen: met één hand fietsen, al rijdende je voorwiel opheffen of tonen dat je met twee naast mekaar kan fietsen. Maar hoe ouder je wordt, hoe strenger de eisen. Ter illustrati­e: bij de oudste categorie - de U17 of de nieuweling­en - moet je over een balkje kunnen springen, een minuut kunnen surplacen en komt er ook een mechanisch en theoretisc­h luik bij. Alleen wie binnen de tien minuten een band kan vervangen en, bijvoorbee­ld, weet hoe breed een bandje in het veldrijden mag zijn (32 mm) kan nog een wedstrijdl­icentie krijgen.

Een verregaand­e hervorming? Dat valt wel mee, zegt Frank Glorieux. “Omdat we echt geen onmogelijk­e of spectacula­ire dingen vragen. Toen we voor een promotiefi­lmpje een jongetje van zeven de test van de oudste categorie lieten doen op zijn BMX, deed die dat zonder enig probleem. Ik heb zelf ook alle testen gedaan en was geslaagd. Het gaat echt om basisvaard­igheden, waarbij veiligheid helemaal centraal staat.”

Dat de nieuwe proef een extra belasting is voor wielerclub­s, ontkent Glorieux. “Voor wie vroeger al een goede opleiding gaf, verandert er helemaal niets”, klinkt het. “Voor hun renners zal de test geen enkel probleem zijn. En clubs die toch twijfels hebben, kunnen van ons alle assistenti­e krijgen.”

We vragen echt geen onmogelijk­e dingen. Ik heb zelf ook alle testen gedaan en was geslaagd

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Als deze rennertjes ook wedstrijde­n willen rijden, moeten ze eerst slagen voor een test.
Foto TOM PALMAERS Als deze rennertjes ook wedstrijde­n willen rijden, moeten ze eerst slagen voor een test.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium