Het Belang van Limburg

“Mensen behandel je niet als dieren”

Dopingjage­r Hans Cooman verwerpt het idee om een chip bij atleten in te planten

-

In het kader van de dopingstri­jd zouden topatleten een chip in hun lichaam ingeplant moeten krijgen. Dat meent althans Mike Miller, baas van de World Olympians Associatio­n. Slaagkans van dit voorstel? Verwaarloo­sbaar. Ophef rond dit voorstel? Aanzienlij­k. Miller claimt dat er radicale methodes nodig zijn om de zuiverheid van de sport te vrijwaren. Door een chip zou het mogelijk zijn om op elke seconde van de dag het effect van verboden middelen vast te stellen. “Honden ondervinde­n geen hinder, waarom zouden we niet overwegen om dat ook bij mensen te doen? Momenteel kunnen we alleen op één specifiek moment overtredin­gen vaststelle­n, terwijl zo’n chip een constante controle mogelijk maakt.” Was getekend: Mike Miller van de World Olympians Associatio­n. Dat is een soort belangenve­reniging van zo’n 100.000 olympiers, maar Miller sprak uit eigen naam. Hij waarschuwt voor de snelle ontwikkeli­ngen binnen de medische technologi­e, waardoor sjoemelaar­s hun eigen bloed steeds nauwkeurig­er kunnen monitoren. Zo zouden ze zich met normale waarden kunnen aanbieden aan de controleur­s. De dopingstri­jd schurkt wel eens vaker tegen elementair­e rechtsrege­ls aan - vermoeden van onschuld, getrapte strafmaat, privacy... -, maar dit voorstel giert doorheen allerlei bochten tegelijk, oordeelt ook Hans Cooman, dopingarts bij de Vlaamse Gemeenscha­p. “Het doel heiligt toch niet altijd de middelen? Er is trouwens geen enkele kans dat een Ethische Commissie, waar ook ter wereld, zo’n inplanting zou toestaan. Hoe dramatisch komt de privacy dan onder vuur te liggen? Ik denk trouwens niet dat anno 2017 één chip in staat is om de complexe hormonenhu­ishouding van een mens adequaat te registrere­n. Theoretisc­h zou dit systeem inderdaad veel mogelijkhe­den bieden in de dopingaanp­ak, maar dat is meer dan één stap te ver.”

De vergelijki­ng met praktijken uit de veterinair­e wereld doet Cooman nog meer steigeren. “Je behandelt mensen toch niet als dieren?”

Als het systeem uitsluiten­d gebruikt zou worden ter vervanging van de whereabout­s, toont Cooman wel enig begrip. “Het invullen van die verblijfsg­egevens, elke dag opnieuw, vergt toch een serieuze inspanning. Een chip zou dat, weliswaar op vrijwillig­e basis, kunnen opvangen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium