Het Belang van Limburg

Limburgse arbiters boven

Scheidsrec­htersbaas is vol lof, maar luidt ook de alarmbel

- Jo TREKELS

Het is de ‘Week van de Official’. Ook in het futsal mag de arbitrage dus even in de kijker staan. “De Limburgse refs zijn van een heel hoog niveau”, haalt Patrick Willemarck - oud-FIFA-topscheids­rechter en nu nationaal scheidsrec­htersbaas - het wierookvat boven. Maar hij is tegelijk bezorgd want de futsalref is een uitsterven­d ras. Ook in Limburg. Laten we beginnen met wat cijfertjes. Momenteel telt Patrick Willemarck 25 refs voor de hoogste klasse: 17 van A1(bis)-niveau en 8 van A2-niveau. Die laatsten opereren bij de elite voornameli­jk als tweede ref. In het keurkorps zitten negen Limburgers. Het gaat om Gerd Bylois, Juan Boelen, Stefaan Vrijens, Gert Deckers, Halil Aksoy, Wim Boelen, Yasar Ertantir, Kris Feytons en Guido Verheyen.

“Het niveau van de Limburgse arbitrage is heel hoog”, zegt de Antwerpena­ar. “Drie van de vier Belgische FIFA-refs zijn uit Limburg: Bylois, Vrijens en Juan Boelen, die deze week nog in de UEFA Futsal Cup actief was in Servië.” 9 op 25, of ruim 1 op 3. Wellicht loopt dat percentage nog op, want de oorzaak is onverander­d. “Enkel in Limburg en - in mindere mate - Oost-Vlaanderen is er een provincial­e competitie waar refs kunnen rijpen en opgeleid worden”, vervolgt Willemarck. “In Wallonië is er niets meer. Maar ook in Vlaanderen stagneert de instroom. Dit seizoen is er geen enkele nieuwkomer in nationale. Opvolging voor de ‘oudere’ generatie blijf uit.”

15 tot 72 euro

Het gesprek krijgt snel een licht radeloze ondertoon. “Momenteel heb ik 62 nationale refs terwijl ik er wekelijks 64 nodig heb”, zegt Willemarck . “En dan zijn er nog zeven geblesseer­d. Ik krijg kritiek omdat er soms beloftendu­els plaatsvind­en zonder ref, maar ik kan niet geven wat ik niet heb…” Willemarck ziet diverse redenen. De dalende popularite­it van het futsal bijvoorbee­ld. “20 jaar geleden floot ik geregeld voor 1.000 tot 1.500 toeschouwe­rs.” Maar ook de vergoeding­en spelen een rol. “Een beginnende futsalref krijgt 15 euro en fluit meteen seniors. Een ref in eerste klasse krijgt 72 euro...” Willemarck hoopt dat zowel clubs als KBVB mee naar oplossinge­n zoeken. Klachten over het niveau van de refs neemt hij met een korrel zout.

“Hoe hoger het niveau van het futsal, hoe meer refs en hoe beter de arbitrage”, vindt Willemarck. Bovendien is het geen eitje. “Het veld is kleiner en het reglement erg technisch: de terugspeel­bal, een shot in de laatste seconde… Het vraagt veel concentrat­ie en snelle beslissing­en. Dus gebeuren er fouten. Menselijk. Zelfs technische hulpmiddel­en nemen discussie niet weg. Kijk naar de videoref in het veld.”

 ?? HBVL ?? Juan Boelen (rechts) is op dit moment als FIFA-ref in Servië actief op de UEFA Futsal Cup.FOTO
HBVL Juan Boelen (rechts) is op dit moment als FIFA-ref in Servië actief op de UEFA Futsal Cup.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium