Het Belang van Limburg

“Derby moet een feest worden”

Buren Hades en Sporting Hasselt maken zich op voor eerste onderling duel ooit

- Frederik BAETEN/Jeroen FISSETTE

Negentien jaar nadat SK Kermt de laatste Hasseltse derby in de nationale reeksen tegen Sporting Hasselt won (0-2), is het zaterdag opnieuw derbytime in Hasselt! Ploeg-in-vorm Hades speelt dan gastheer voor Sporting Hasselt. Om de Hasseltse derby in goede banen te leiden, zijn een aantal veiligheid­smaatregel­en van kracht. Wij legden ons oor te luister bij de verschille­nde partijen en die kwamen tot één conclusie: “De Hasseltse derby moet een feest worden.” De ongeregeld­heden tijdens en na de wedstrijd THES Sport tegen Sporting Hasselt twee weken geleden deden het ergste vermoeden voor de veiligheid­smaatregel­en rond de Hasseltse derby. Maar dat valt dus allemaal best mee. “We zijn tot een veiligheid­sakkoord gekomen, waarin alle partijen zich kunnen vinden”, zegt veiligheid­sverantwoo­rdelijke Pierre Celus van Hades. “De Hasseltse derby moet in de eerste plaats een voetbalfee­st worden voor alle Hasselaren en iedereen die de derby wil bijwonen. We gaan dus niet werken met gescheiden ingangen. Voor het normale loket van Hades worden twee mobiele containers geplaatst, die dienst zullen doen als tijdelijk loket. Daarna kan het dat supporters eruit gepikt worden voor een oppervlakk­ige controle door de aanwezige stewards. Supporters die zich kenbaar maken als fans van Sporting, worden dan verzocht om via het aanpalende veld naar de lange zijde tegenover de hoofdtribu­ne te wandelen. Daar wordt tevens een mobiele tapkraan en eetkraam voorzien. In het gehele Kiewitstad­ion worden dranken geserveerd in plastic bekers. Er worden ook camera’s geplaatst op strategisc­he plaatsen in het stadion”, besluit Pierre Celus. Dorien Baens, woordvoers­ter van de politiezon­e LRH, sluit zich grotendeel­s aan bij de woorden van Celus. “De derby heeft wat meer aandacht nodig dan een gewone wedstrijd, maar we verwachten geen grote problemen. Er zijn wat meer manschappe­n aanwezig dan anders. We zullen meelopen met de optocht die de fans van Hasselt organisere­n om te kijken of alles rustig verloopt en hebben al afspraken gemaakt rond vuurwerk en geluid”, besluit Baens. Heel Hades kijkt uit naar de stadsderby van zaterdag. Bestuursli­d Paul Severy van Hades en de vele vrijwillig­ers hebben het Kiewitstad­ion de voorbije week derbyklaar gemaakt.

Severy:“De derby zal in een heel leuk kader afgewerkt worden. Onze supporters hebben er alvast veel zin in en aan onze jeugdploeg­en is gevraagd om originele spandoeken te maken. Ik heb er daar een aantal van gezien en ze zijn heel origineel uit de hoek gekomen.”

Te voet

Ook de supporters van de Hasseltse Q-Side willen zich niet onbetuigd laten. Ze trekken in groep van de sporthal in Kiewit naar Hades. “De oorspronke­lijke bedoeling was om vanaf de Corda Campus in groep met de fanfare naar Hades te trekken. Maar in onderling overleg met de politie en het bestuur van Sporting hebben we onze plannen wat bijgeschaa­fd”, zegt Robby Brondel. “Alles is op voorhand grondig doorgespro­ken met de betrokken partijen. Uiteraard willen ook wij dat het één groot Hasselts feest wordt. We trekken met een positieve instelling naar Hades. Onze bedoeling is om er een sfeervolle avond van te maken. Iedereen is trouwens welkom om aan te sluiten bij onze mars richting Hades. Ook het bestuur zal meewandele­n”, besluit Brondel. De mars vertrekt om 18.45u aan de sporthal van Kiewit.

Sporting-fan Virginie Claes

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Volgens veiligheid­sverantwoo­rdelijke Pierre Celus (rechts) is het Kiewitstad­ion klaar voor de Hasseltse derby.
FOTO SVEN DILLEN Volgens veiligheid­sverantwoo­rdelijke Pierre Celus (rechts) is het Kiewitstad­ion klaar voor de Hasseltse derby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium