Het Belang van Limburg

“Mijn les geleerd”

Teymur Kazimov mikt op top vier op Vlaamse titelstrij­d

- Gert SILLEN

De missie van Teymur Kazimov (22) op de Vlaamse judokampio­enschappen, die zaterdag in het West-Vlaamse Tielt plaatsvind­en, is duidelijk. De van Azerbeidzj­an afkomstige Heusden-Zoldenaar wil immers beter doen dan vorig jaar, toen hij er in de eerste ronde meteen uitvloog. “Mijn eigen schuld. Ik stond zo slap als een vod op de mat. Ik woog 70 kg en moest in zeer korte tijd nog vier kilo kwijtspele­n om onder de grens van 66kg te duiken. Dit jaar heb ik mijn les wel geleerd. Met mijn gewicht van 72kg kom ik nu uit in de categorie tot 73kg. Dus geen afvalrace om het juiste gewicht te bereiken.” Op de Limburgse kampioensc­happen pakte de bij JC Koersel aangeslote­n judoka vorig weekend de zilveren medaille. “Dat zilver geeft me vertrouwen. Ik moet in staat zijn om bij de eerste vier te eindigen om zo gekwalific­eerd te worden voor de Belgische kampioensc­happen van over enkele weken.”

Azerbeidzj­an

De juiste judogenen heeft Teymur alleszins mee, want zijn land van oorsprong - Azerbeidzj­an - is stilaan een gevestigde waarde in de judosport aan het worden. Op de

Teymur KAZIMOV recente wereldkamp­ioenschapp­en was het Europees-Aziatische land goed voor twee zilveren en twee bronzen medailles.

“In Bakoe, waar ik woonde, heb ik van mijn vijfde tot mijn negende acrobatisc­he gymnastiek beoefend. Nadien ben ik overgestap­t naar het judo. Op mijn veertiende, net op het moment dat we naar België migreerden, zat ik in de nationale kadettense­lectie. Het blijft mijn droom om ooit ook internatio­naal een woordje mee te spreken.”

Op zijn achttiende heeft die droom wel een knak gekregen. “Er is toen lymfeklier­kanker vastgestel­d bij mij. Zeven maanden chemothera­pie heb ik toen moeten ondergaan. Ik kon helemaal vanaf nul beginnen. Onlangs heb ik wel goed nieuws van de oncoloog gekregen. In plaats van drieen zesmaandel­ijkse controles hoef ik nu nog maar één keer per jaar ter observatie naar de dokter gaan.”

Ik heb op mijn achttiende zeven maanden chemothera­pie moeten ondergaan wegens lymfeklier­klanker

 ?? FOTO GESI ?? Teymur Kazimov: “Ik heb tot mijn veertiende in Azerbeidzj­an gewoond.”
FOTO GESI Teymur Kazimov: “Ik heb tot mijn veertiende in Azerbeidzj­an gewoond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium