Het Belang van Limburg

Caroline Penders stapt uit politiek

Geruchten rond domicilief­raude bespoedige­n afscheid

- Raf VANMECHELE­N

Raadslid en gewezen schepen Caroline Penders (Open Vld) stapt na dit jaar uit de politiek in Maasmechel­en. Penders verhuist in januari definitief naar Alken om er bij burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) in te trekken. Het koppel heeft al sinds juni 2015 samen een dochter. Penders is gemeentese­cretaris in Kortessem, pendelt tussen haar woning in Boorsem en die van haar levenspart­ner in Alken en combineert al die trips vandaag nog met haar taken in de commissies en raden in Maasmechel­en. In december 2016 besliste ze al dat ze haar afgesproke­n schepenamb­t in Maasmechel­en niet meer zou opnemen. Ze werd op 1 januari van dit jaar vervangen door partijgeno­te Marleen Kortleven als schepen van Openbare Werken. Normaal zou de politica na een jaar terugkeren om schepen van Economie Erik Kortleven op te volgen in het laatste jaar van deze legislatuu­r.

Politie

“Maar mijn takenpakke­t als secretaris van de gemeente Kortessem laat mij niet toe om nog langer schepen te zijn”, zei ze toen. Kortleven blijft daardoor ook in 2018 op post.

Volgens een welingelic­hte bron kreeg Penders de voorbije dagen een bezoek van iemand van de politie van de zone Kanton Borgloon om inlichting­en in te winnen over haar verblijfsa­dres. De politica zou meer in Alken dan Maasmechel­en verblijven. Je zou denken dat de oppositie van Maasmechel­en Penders beschuldig­t van domicilief­raude, maar niets is minder waar. Zowel sp.a als Vlaams Belang maakten geen punt van Penders gependel. “Het was in de wandelgang­en al geweten dat ze ten laatste na deze legislatuu­r naar Alken zou verhuizen”, klinkt het bij de twee partijen. “We maken er geen punt van.” De oorzaak van het afscheid dat de politica gisteren zelf aankondigd­e is te zoeken in Heers. Daar wordt OCMW-voorzitter Yves Rega (N-VA) beschuldig­d van domicilief­raude. Hij zou officieel niet in Heers wonen, maar in Borgloon. Althans volgens het bevolkings­register in die laatste gemeente. In die tumult viel ook de naam van Penders. “Die situatie zou dan ook maar eens onderCarol­ine zocht moeten worden”, klonk het daar.

“Maar ik woon officieel nog in Maasmechel­en en verblijf er ook regelmatig”, zegt de gewezen schepen. “Er is eigenlijk niets aan de hand. Na twintig jaar actieve politiek had ik het tijdstip van mijn vertrek graag zelf willen aankondige­n en in schoonheid afscheid willen nemen. Door dit hele gedoe wordt dat nu wat versneld.”

De politica liet gisteren aan onze redactie dan ook weten dat ze in januari 2018 verhuist naar Alken om er samen met haar partner Marc Penxten en dochter Poméline te gaan wonen. “Ik heb dan donderdag ook officieel mijn ontslag bij de secretaris van Maasmechel­en ingediend. Vanaf 1 januari maak ik geen deel meer uit van de gemeentera­ad.”

Na twintig jaar actieve politiek had ik het tijdstip van mijn vertrek graag zelf willen aankondige­n. Door dit hele gedoe wordt dat nu wat versneld

Caroline PENDERS

 ?? FOTO PHOTO: TOM PALMAERS ?? Caroline Penders heeft sinds 2015 een dochtertje met haar partner burgemeest­er Marc Penxten van Alken. In januari 2018 trekt ze officieel bij hem in.
FOTO PHOTO: TOM PALMAERS Caroline Penders heeft sinds 2015 een dochtertje met haar partner burgemeest­er Marc Penxten van Alken. In januari 2018 trekt ze officieel bij hem in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium