Het Belang van Limburg

Poorten moeten binnenstad beveiligen

-

Opmerkelij­k zicht in Hasselt waar gisteren in de Demerstraa­t, Havermarkt en Maastricht­erstraat als het ware een stadspoort werd neergeplof­t. Die bestond uit een reeks betonblokk­en en een zware ijzeren WIBLOC-poort die dichtgekla­pt kan worden. Op het Kolonel Dusartplei­n werd zwaar uitgepakt met betonblokk­en tussen de Amsterdamm­ertjes die er al staan. “We weten dat het niet het mooiste gezicht is”, zeggen burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) en commissari­s Rohnny Biets. “Maar dit wordt, of we het nu willen of niet, een deel van een stad waar veel mensen komen. Daarom werken we ook aan oplossinge­n die esthetisch mooier zijn.” “Voor je het vraagt: nee, er is geen concrete dreiging voor een aanslag of wat dan ook”, zegt commissari­s Biets. “We willen vooral dat de 100.000 verwachte bezoekers fijne feesten hebben, zonder dat ze zich zorgen moeten maken. Maar dat tegelijk de hulpdienst­en ook overal vlot kunnen geraken. En dat na afloop de inwoners haast meteen weer de stad in en uit kunnen.”

Zo’n WIBLOC-poort kan geopend worden zonder dat de twee ton zware betonblokk­en moeten worden verplaatst. “Deze poorten zijn dan ook een serieuze stap voorwaarts in onze organisati­e”, zegt burgemeest­er Vananroye. “Na de Virga Jessefeest­en werd ik aangesprok­en door onze inwoners dat ze de grote voertuigen om de wegen af te sluiten niet mooi vonden. Hoewel veiligheid een absolute prioriteit is, willen we dat wel op een rustgevend­e, mooie en aangename manier organisere­n. Op dit moment werken we bijvoorbee­ld nog met standaard betonblokk­en, zoals op het Dusartplei­n. Maar waarom zou elk betonblok ook geen plantenbak kunnen zijn, of het voorwerp van street art? Wat we zeker niet willen is dat de mensen het gevoel krijgen dat ze in een belegerde stad zitten. Maar ze moeten zich wel veilig voelen.” “Er zijn nog andere straten die aan de kleine ring grenzen, maar daar kun je niet met hoge snelheid inrijden”, geeft Rohnny Biets aan. “Daarom beveiligen we die op de gewone manier met eenvoudig hekwerk. Dat volstaat daar. De maatregele­n wekken echt niet het gevoel op dat Hasselt in gevaar is. Wel dat dit een veilige stad is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Onder meer aan de Havermarkt zijn gele WIBLOC-poorten geplaatst (foto boven). Elders in de stad is gewerkt met betonblokk­en.
Foto SVEN DILLEN Onder meer aan de Havermarkt zijn gele WIBLOC-poorten geplaatst (foto boven). Elders in de stad is gewerkt met betonblokk­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium