Het Belang van Limburg

Fruitspoor komt in handen van provincie

Bod van 1,8 miljoen euro op oude spoorverbi­nding Sint-Truiden-Tongeren aanvaard

- Jozef CROUGHS

De NMBS aanvaardt het bod van 1,8 miljoen euro van de provincie voor het Fruitspoor, een 30 kilometer lange oude spoorweg tussen SintTruide­n en Tongeren. De aankoop moet wel nog groen licht krijgen van de provincier­aad. “Met deze aankoop willen wij dit natuurgebi­ed vrijwaren en Haspengouw toeristisc­h steviger op de kaart zetten”, aldus Inge Moors (CD&V), gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening. Toen de NMBS dit voorjaar opnieuw delen van de spoorwegza­te tussen Tongeren en Sint-Truiden in de etalage zette, reageerde gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) dat de provincie alle middelen zou aanwenden om dit gebied als openbaar natuurgebi­ed te vrijwaren. “Dit uit handen geven zou een kaakslag betekenen voor het toerisme in Limburg.” In die tussenperi­ode zat de provincie samen met de betrokken gemeentebe­sturen waar de spoorwegbe­dding van het oude Fruitspoor voorbijkom­t en werd alles in het werk gesteld om het natuurgebi­ed in overheidsh­anden te houden. “Desnoods doen we het via onteigenin­gen”, stelde Vandenhove. Woensdag werd een compromis afgesloten voor het tracé met een totale oppervlakt­e van 26 ha 62 a 36 ca voor 1,8 miljoen euro. Momenteel wordt de verkoopove­reenkomst opgemaakt. Op 15 november beslist de provincier­aad al dan niet tot een definitiev­e aankoop. Hierna volgt de opmaak van de akte. De effectieve onderteken­ing en betaling zal dan in de loop van volgend jaar plaatsvind­en.

Fietsostra­de

Gedeputeer­de Inge Moors is tevreden. “Het Fruitspoor kan aangeslote­n worden op het provinciaa­l fietsroute­netwerk. De route vertelt een verhaal, ligt centraal in de regio, verbindt de twee belangrijk­ste steden, ligt nagenoeg vlak, beschikt over verschille­nde ongelijkvl­oerse kruisingen en past binnen het project van fietsostra­des”, zegt de gedeputeer­de. “Haspengouw heeft nood aan een echte trekker met internatio­nale uitstralin­g. De oude route moet een echte belevingsr­oute worden, die ook verschille­nde andere projecten ondersteun­t op vlak van lokale economie, recreatie, erfgoed, mobiliteit, landschap en ecologie.”

Dassen

Natuurpunt-voorzitter Luk Robijns uit Borgloon heeft de ontwikkeli­ngen altijd met veel aandacht gevolgd. “Het gedeelte spoorwegbe­dding vanaf de grens van Tongeren tot aan de Stroopfabr­iek heeft de stad Borgloon al verworven in het kader van de ruilverkav­eling van Jesseren. Dat de provincie nu een deal heeft voor de trajecten rond Tongeren en van Borgloon tot Sint-Truiden, is een goede zaak. Voor Natuurpunt loopt het Fruitspoor door een zeer waardevol natuurrese­rvaat met een rijk aanbod aan zeldzame planten. Voor de wijngaards­lak, de hazelworm en de dassen is het de ideale biotoop. Daarnaast is de spoorwegza­te een geliefd wandelen fietspad in Kuttekoven en uiteraard Rullingen”, zegt Robijns.

 ?? FOTO JCR ?? Gedeputeer­de Inge Moors wil van het Fruitspoor een belevingsr­oute maken met internatio­nale uitstralin­g.
FOTO JCR Gedeputeer­de Inge Moors wil van het Fruitspoor een belevingsr­oute maken met internatio­nale uitstralin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium