Het Belang van Limburg

“Nadenken over verbod op nieuwe gasketels”

-

HASSELT - In juni keurde de Vlaamse regering het Warmteplan van Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein goed. Tegen 2020 wil Vlaanderen 9.197 GWh groene warmte-energie produceren. Er zijn verschille­nde mogelijkhe­den, zoals groene warmte uit biomassa gekoppeld aan warmtenett­en, collectiev­e warmtenett­en, maar ook individuel­e oplossinge­n zoals warmtepomp­en en zonneboile­rs.

Te dure stroom

De overheid wil af van de keuze voor fossiele brandstoff­en. Om de Vlaamse doelstelli­ng te halen, moeten er jaarlijks zo’n 8.900 warmtepomp­en geïnstalle­erd worden. In 2016 werden er bijna 4.000 geplaatst. Er worden in Vlaanderen momenteel zo’n 22.000 woningen en gebouwen met warmtepomp­en verwarmd, wat een verdubbeli­ng is ten opzichte van 2013.

“We zien vooral in nieuwbouw de keuze voor warmtepomp­en stijgen. Ook omdat de bouwheer verplicht is om voor een gedeelte van z’n energiever­bruik te kiezen voor hernieuwba­re energie”, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van Ode. “We zijn ervan overtuigd dat het nog beter kan en dat veranderin­gen noodzakeli­jk zijn om het Warmteplan haalbaar te maken. Het grootste knelpunt is de prijs van elektricit­eit. Dit moet rechtgetro­kken worden, want door een te hoge prijs voor elektricit­eit en het feit dat de warmtepomp wel elektricit­eit nodig heeft, is de terugverdi­enprijs vandaag te groot.”

Comfort

“Een verschuivi­ng van de lasten van de elektricit­eitsfactuu­r naar fossiele verwarming­en vinden wij een betere keuze. Reken een prijs aan mensen die kiezen voor fossiele brandstoff­en. Verklein de kenniskloo­f bij installate­urs en architecte­n, en maak hen beter bekend met de voordelen van warmtepomp­en.”

“Mensen kijken, behalve naar hun portemonne­e, ook naar comfort. Met een warmtepomp kies je voor aangename warmte en geen onderhoud. Leid installate­urs op om warmtepomp­en te installere­n. Vandaag worden nog steeds nieuwe gasketels geplaatst. Dit zou niet meer mogen. De overheid moet misschien nadenken over een verbod op klassieke installati­es en enkel de keuze voor hernieuwba­re energie mogelijk maken wanneer een installati­e vervangen moet worden. Enkel zo heeft het Warmteplan volgens ons kans op slagen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Bram Claeys.
FOTO BART DEWAELE Bram Claeys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium