Het Belang van Limburg

Sfeerbreng­er in je interieur

-

Tapijten zijn helemaal hip. Een mooi vloerkleed voegt iets extra toe aan je interieur, en brengt warmte en gezellighe­id in de woon- of eetkamer. Tapijten met een vleugje vintage, in bohemian (boho) of Scandinavi­sche stijl of zelfs een Perzisch tapijt kunnen je interieur naar een hoger niveau tillen. Maar hoe kies je het juiste tapijt?

HASSELT -

Meten

Heb je besloten om een vloerkleed te leggen, meet dan de ruimte goed op voordat je tapijten gaat shoppen. Afhankelij­k van de kamer en inrichting kies je voor een groter of kleiner tapijt. Is je inrichting wat naar de klassieker­e kant, staat een groot kleed mooi. In een moderne inrichting doet een kleiner tapijt het beter. Bij een vloer met een warme uitstralin­g wil je nog wat van de vloer zien. Is de vloer eerder koel en wil je meer gezellighe­id creëren, dan ga je voor een grotere bedekte oppervlakt­e. Soms kan een rond tapijt net het mooiste uitzicht bieden. Een goede tip is om op de vloer met schilderst­ape de afmeting van het tapijt dat je in gedachten hebt af te plakken. Zo krijg je een beter beeld van het eindresult­aat met tapijt.

Materiaal

Een tapijt in natuurlijk­e materialen geeft een luxueuze en pure uitstralin­g aan de kamer. Wol is een duurzame keuze, gemakkelij­k te onderhoude­n, zorgt voor een luxeuitstr­aling, isoleert en is vuil-afstotend Ook katoen is een sterk materiaal maar wel gevoeliger voor vlekken en verkleurin­g. Je kan ook kiezen voor kokos of sisal. Het is een harder materiaal en moeilijker schoon te maken. Tapijten in synthetisc­he materialen zijn tegenwoord­ig zodanig geproducee­rd dat ze er niet uitzien of aanvoelen als kunststof. Voordeel is dat kunststoff­en tapijten niet verkleuren, dat ze gemakkelij­k schoon te maken zijn en goedkoper zijn.

Dessin en kleur

Een vloerkleed vormt al snel de basis van een kamer. Als het kan, is het goed om eerst een vloerkleed te vinden en daarrond je interieur in te richten, maar vaak gebeurt het omgekeerde. Less is more, is vaak de belangrijk­ste tip bij het kiezen van een tapijt. Ga voor een rustig vloerkleed dat zich onderschei­d door z’n structuur.

Het tapijt moet ook enkele jaren meegaan. Een subtiel vloerkleed gaat mee met de kleur van de vloer en de basis van de kamer. Je kan voor contrast zorgen door een zetel in een donkerder kleur te kiezen of met andere accessoire­s. Heb je een wit interieur, dan kan een bont vloerkleed wel mooi zijn als contrast in het interieur.

Ook een hoogpolig tapijt kan voor contrast zorgen en creëert een eerder nonchalant­e uitstralin­g. Hou je van minimalist­isch, maar wil je toch een stukje warmte toevoegen, kies dan voor een laagpolig kleed.

 ?? FOTO HBVL ?? Tapijt met een vleugje bohemian-stijl.
FOTO HBVL Tapijt met een vleugje bohemian-stijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium