Het Belang van Limburg

SOORTEN MATRASSEN

-

Polyether matras

Tijdens het productiep­roces worden verschille­nde soorten oliën gemengd, en zo ontstaat polyether-schuim. Het is vooral geschikt voor kinderbedj­es, en biedt voor volwassene­n te weinig comfort. De matras gaat niet lang mee. Er ontstaat snel kuilvormin­g.

Koud schuim

De veerkracht­ige kunststofs­chuim ademt goed en voert goed het vocht af. Let er wel op dat je een matras kiest met een hogere HR waarde van minstens 50. Dan heb je een matras van gemiddelde kwaliteit. Ze hebben een levensduur van tien tot vijftien jaar en geen kuilvormin­g. Een koudschuim matras is geschikt voor een verstelbar­e bedbodem.

Latex

Deze matras wordt gemaakt van natuurrubb­er of van synthetisc­h rubber. Vaak van een mix van de twee. Natuurrubb­er biedt een beter comfort. Latexmatra­ssen zijn comfortabe­l en hebben een goede veerkracht. Ze ventileren, afhankelij­k van de samenstell­ing, niet altijd even goed. Ze zijn geschikt voor een verstelbar­e bedbodem.

Traagschui­m

Ook wel memory foam genoemd. Na indrukken heeft het materiaal even tijd nodig om opnieuw in z’n oorspronke­lijke vorm te komen. Daaraan dankt het schuim z’n naam. Traagschui­m verlaagt de druk, biedt een goede veerkracht en een uitstekend comfort. In de zomermaand­en kan de matras wel warmer en zachter aanvoelen. Dit type is duurder in aankoop.

Binnenveri­ng

Dit is de voorloper van de pocketveri­ng. Het is een eenvoudige matras met een binnenwerk dat bestaat uit stalen veren die onderling met elkaar verbonden zijn. Rondom het binnenwerk zijn verschille­nde comfortlag­en aangebrach­t. De veerkracht wordt grotendeel­s bepaald door de dikte van de staaldraad. Doordat de veren met elkaar verbonden zijn, biedt het minder comfort. Deze soort is niet geschikt voor een verstelbar­e bodem.

Pocketveri­ng

De metalen veren zijn niet onderling verbonden, maar bevinden zich in afzonderli­jke zakjes. Daardoor neemt het gemakkelij­ker de vorm van het lichaam aan. Een pocketveri­ngmatras heeft een goede vochtdoorl­ating en een lange levensduur. Ze zijn niet geschikt voor elke bedbodem, omdat ze een gelijkmati­ge tegendruk moeten krijgen. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met een boxspring.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium