Het Belang van Limburg

Essentieel voor een goede nachtrust

-

Een goede nachtrust is essentieel. We laden onze batterijen op om er overdag opnieuw tegenaan te kunnen. We brengen ook heel wat uren liggend in bed door, daarom is een goede matras heel belangrijk. Wat voor de ene de beste matras is, is dat daarom niet voor de andere. Alles is afhankelij­k van de slaapposit­ie, lichaamsbo­uw, of je het snel warm of koud hebt, of gevoelig voor allergieën.

Lichaamsbo­uw

Wanneer je een gemiddelde lengte en gewicht hebt, kies je voor een exemplaar die ook gemiddeld is, niet te hard en niet te zacht. Ben je klein of heb je een zwaardere lichaamsbo­uw, dan is de keuze voor een stevige matras beter. Grote en lichte mensen kiezen best voor een zachtere soort. Tenzij je op de buik slaap, dan is een hardere matras altijd beter.

Slaaphoudi­ng

Buikslaper­s kiezen dus best voor een hardere matras, zodat de rug niet te veel doorhangt. Je gebruikt ook best een platter kussen, zodat je de nekwervels niet te veel belast. Wanneer je op je zij slaapt, kies dan een exemplaar waarin je schouders en heupen goed kunnen wegzakken. Belangrijk is dat de ruggengraa­t een rechte lijn volgt. Een hoger kussen kan een steun zijn om de nekholte goed op te vullen. Slaap je op je rug, dan kies je best voor een matras die de rugholte goed ondersteun­t. De ruggengraa­d moet zijn natuurlijk­e vorm kunnen aannemen. Hier ga je ook voor een lager kussen dat niet te hard is.

Temperatuu­r

Een ideale temperatuu­r is belangrijk om goed of slecht te slapen. De keuze van dekens, lakens en dekbedden bepalen voor een groot stuk de temperatuu­r, maar het ene materiaal is ook warmer dan het andere. Als je graag lekker warm slaapt, dan kan je kiezen voor een matras in traagschui­m of van polyether, die houden de warmte vast. Lig je liever koeler, dan kan een exemplaar in pocketvere­n, met ruimte voor luchtcircu­latie, een uitkomst bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium