Het Belang van Limburg

In het spoor van veldrijdst­er Laura Verdonscho­t in ‘Het Gezin’

-

Eén pakt vanaf 1 november uit met ‘Het Gezin’, een vernieuwen­de docureeks over acht onbekende Vlaamse gezinnen die maandenlan­g werden gefilmd. Eén van hen is de familie Verdonscho­t uit Lommel. Alles staat er in het teken van dochter Laura (19), die profession­eel veldrijdst­er wordt bij Marlux-Napoleon Games. ‘Het Gezin’ is vernieuwen­d omdat er geen cameraploe­g meer aanwezig is om alles te registrere­n. Bij de gezinnen werden onbemande camera’s geïnstalle­erd. Via persoonsde­tectie begonnen de camera's te filmen, en registreer­den ze de levens van de betrokkene­n. “Wij hebben ons niet zelf ingeschrev­en”, zegt Laura Verdonscho­t over haar deelname. “Op een dag kreeg men bericht van de VRT bij de Wielerbond dat ze iemand uit het wielermili­eu zochten om te volgen. De federatie vond dat enorm interessan­t, want het is mooie gratis reclame. Ik zag er geen graten in, en heb me aangemeld. Tenslotte draagt zo’n programma op een grote zender bij tot een grotere marktwaard­e en ben je een pak interessan­ter voor sponsors.”

Vader Paul (49) en moeder Ria (48) regelen hun leven in functie van de wedstrijdk­alender van dochterlie­f. Overal waar Laura crost, volgt het gezin haar met de mobilhome. “Ook mijn ouders en familie zagen ‘Het Gezin’ zitten, maar we hebben wel goed afgesproke­n waar we onze grenzen stelden. Geen camera’s in de slaapkamer, en ook niet in de ruimtes waar we ons dienden om te kleden. Maar dat is logisch, denk ik.”

‘Het Gezin’ volgt de familie tijdens de voorbereid­ing op het Belgisch Kampioensc­hap, waar Laura een gooi doet naar de titel bij de beloften, en het WK. “Op de duur ben je je er niet meer van bewust dat de camera’s alles filmen. Ik moest daar toch voor oppassen. Je bent al snel tijdens een wedstrijd bezig over één van je collega’s, en het is niet de bedoeling dat half Vlaanderen die dingen hoort. Het WK was voor mij ietsje minder, maar echt slechte momenten heb ik in die periode van het filmen gelukkig nooit gehad.”

 ?? FOTO VRT ?? Geen cameraploe­g, maar een onbemande camera blikte de beelden van Eén-programma ‘Het Gezin’ in.
FOTO VRT Geen cameraploe­g, maar een onbemande camera blikte de beelden van Eén-programma ‘Het Gezin’ in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium