Het Belang van Limburg

“Als ik een spelletje speel, wil ik ook wel winnen”

Joke Emmers tussen Afghaanse vluchtelin­gen en ‘De Slimste Mens’

- Christof RUTTEN

Als ze applaus krijgen van een zaal na een voorstelli­ng zie je het zelfvertro­uwen van de Afghaanse vluchtelin­gen groeien Joke EMMERS

Actrice

OVERPELT - Binnenkort doet de Neerpeltse actrice Joke Emmers (27) mee aan ‘De Slimste Mens Ter Wereld’, hopelijk zonder al te veel vragen over buitenspel en archipels in de Indische Oceaan. Maar eerst trekt ze nog door het land met theatergez­elschap B12 en de voorstelli­ng ‘Lost Boys’. Daarin ziet ze hoe het zelfvertro­uwen van Afghaanse vluchtelin­gen en jongeren die de weg bijster zijn in onze maatschapp­ij een boost krijgt dankzij het applaus van een volle zaal.

Het is geen stuk over Peter Pan en geen biografie over de schrijver van het verhaal J.M. Barrie, lezen we. Wat is ‘Lost Boys’ wel?

“Het is een voorstelli­ng over de frictie tussen realiteit en fantasie, gebaseerd op het leven van Barrie. In zijn leven trok hij vijf bevriende jongens, de Davies brothers, mee in zijn fantasiewe­reld. En de avonturen die hij met hen beleefde door met hen te spelen vormden de basis voor de verhalen van Peter Pan. Toen de jongens opgroeiden wilden ze niet meer meedoen, maar Barrie wou altijd kind blijven. Dat leek ons een interessan­t uitgangspu­nt: Wat als wij, acteurs die ook vaak in een fantasiewe­reld verkeren

als we ons werk doen, zouden samenwerke­n met een aantal lost

boys? Hoe ver zouden zij in onze wereld willen meegaan?”

Wie zijn die Lost Boys in de voorstelli­ng?

“We hebben samengewer­kt met Bilzenaar Stefan Perceval van ‘Het Gevolg’ dat jongeren opvangt die in een moeilijke situatie verkeren en hen wil helpen via theatervoo­rstellinge­n. Het gaat allemaal om jongens en meisjes tussen 11 en 18 jaar die om een of andere reden moeite hebben om hun weg te vinden in de maatschapp­ij. Zo staan er ook Afghaanse vluchtelin­gen mee op het podium.”

In hoeverre gingen ze mee in de fantasie op het podium, want dat is wat jullie wilden testen?

“Dat is een grote zoektocht geweest. Eerst was er een voorprojec­t dat twee jaar in beslag heeft genomen en toen Thomas Janssens van B12 een stuk op papier had staan, dachten we dat we klaar waren om meteen aan de slag te gaan. Maar al bij de eerste repetitie bleek dat niet zo te werken. Je moet hen niet vragen om een scène te spelen. Ze zijn vooral heel sterk als ze zichzelf blijven. Dus hebben we ingezet op improvisat­ie, en op basis daarvan hebben we het uiteindeli­jke stuk

gemaakt. Die zoektocht is ook net datgene wat het een sterk stuk maakt.”

Welke rol speel jij?

“De vier profession­ele acteurs van B12 spelen allemaal een mix van Peter Pan en J.M. Barrie. Wij zijn het die jong willen blijven met hulp van onze fantasie. De lost boys vertegenwo­ordigen de harde realiteit die daar tegenover staat.”

Een Afghaanse vluchtelin­g die plots op de planken staat voor een Belgisch publiek: dat is een serieuze switch.

“Zeker. Maar het mooie is dat hun fantasie nog groter is dan de onze.

(lacht) Ze zijn héél speels. En het is mooi om te zien hoe ze in het verhaal opgaan en hoe het hen helpt. Als ze applaus krijgen van een zaal na een voorstelli­ng zie je het zelfvertro­uwen groeien. En specifiek voor de Afghaanse vluchtelin­gen helpt dit stuk ook al met het leren van onze taal.”

Iets anders: je doet binnenkort

mee met ‘De Slimste Mens’. Heb je er lang over moeten nadenken?

“Héél lang. (lacht) Ik heb moeite met hoe mensen zich een mening gaan vormen over mij door er aan mee te doen. Dus wou ik het eerst niet doen. Maar toen heeft Eric me persoonlij­k gebeld en kon ik niet meer weigeren. (lacht) Hij kan heel overtuigen­d zijn.”

Ben je een quizzer?

“Ik vind dat fijn, en ik heb wel wat algemene kennis, maar aardrijksk­unde en sport vormen daarin gigantisch­e gaten. Dus ik hoop dat ik daar niet te veel vragen over krijg.”

Stiekem aan het blokken?

“Nee, anders heb ik schrik dat ik té competitie­f ga worden en dat wil ik niet. Al is het zo dat als ik een spelletje speel, ik ook wel wil winnen.”

‘Lost Boys’, op 14/10 Palethe Overpelt, op 25/10 C-Mine Cultuurcen­trum Genk, op 10/11 Casino Houthalen-Helchteren, op 20/11 De Bogaard Sint-Truiden en op 2/12 Breughel Bree.

 ?? FOTO KRIS DEWITTE ?? Voor haar deelname aan ‘De Slimste
Mens’ deelt Joke Emmers het podium nog met Afghaanse vluchtelin­gen in ‘Lost Boys’.
FOTO KRIS DEWITTE Voor haar deelname aan ‘De Slimste Mens’ deelt Joke Emmers het podium nog met Afghaanse vluchtelin­gen in ‘Lost Boys’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium