Het Belang van Limburg

Recordaant­al borrelaars op Hasseltse Jeneverfee­sten

165.000 bezoekers komen een borreltje drinken

- Dirk JACOBS

Zowel zaterdag als zondag is Hasselt overspoeld door een massa bezoekers die een borreltje kwamen drinken tijdens de 29ste editie van de Jeneverfee­sten. “Het gemiddelde van de diverse schattinge­n bedraagt 165.000 mensen waarmee we onze recordedit­ie van 2014 verbeteren”, zegt schepen van evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V). Of er nog groeimarge is? “Het wordt krap. Met een schoenlepe­l kan er nog volk bij. Maar het moet natuurlijk wel gezellig blijven.” Dit jaar werden twee ministers geintronis­eerd bij de Confrerie van de Hasseltse jenever: Joke Schauvlieg­he en Jan Jambon. Zij liepen meteen gezwind mee richting jenevermus­eum en proefden er de nieuwste jenever van stoker Jan. Opmerkelij­k was het culturele luik dat steeds meer gezinnen naar de feesten loodst. Om kennis te maken met de mobiele keuken van Dannie Jordens bijvoorbee­ld.

1 miljoen borrels

“We hadden 85.000 bonnen klaar in de dranktente­n en die waren zondagnami­ddag op”, vertelt organisato­r Jean-Pierre Swerts. “We denken dat alle horecazake­n en de tientallen tentjes waar mensen met ‘geld’ hun borrel betalen enorme cijfers gedraaid hebben. Een miljoen borrels gaat nog te veel zijn, maar we gaan toch stilaan in die richting. En dan was het weer eigenlijk net iets té goed. We horen het bij iedereen, de jeneverfee­sten raken wijd en zijd bekend. Hotelkamer­s zitten al weken volgeboekt in de wijde omgeving.” “De sfeer is altijd uitstekend gebleven”, zegt schepen Corthouts. “Het was op bepaalde plekken aanschuive­n door de enorme drukte maar nergens werd amok gemaakt. Het is duidelijk dat de mensen vooral komen voor de ambiance. Ook in de kinderstra­at was het volle bak.”

“We hebben ons rot geamuseerd”, lacht Mia. “Dit is een feest voor iedereen, een borrel, wat muziek, grappige dingen en vooral mensen tegenkomen voor een fijne babbel. Hasselt op zijn best.”

Spoed

Ondanks de 165.000 bezoekers verliep alles behoorlijk gestroomli­jnd. “Er waren 10 feestvierd­ers die op de spoed terecht kwamen omdat ze iets te diep in het glaasje gekeken hadden”, zegt Lieve Ketelslege­rs van het Jessazieke­nhuis. “Ook voor ons was het een rustige editie met wat dronken mensen, kleine verbale ruzies en duw- en trekpartij­tjes”, legt Dorien Baens van LRH-Politie uit. “Twee mensen zijn een tijdlang opgesloten voor openbare dronkensch­ap.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Hasseltse binnenstad werd zaterdag en zondag overspoeld door tienduizen­den bezoekers.
FOTO SVEN DILLEN De Hasseltse binnenstad werd zaterdag en zondag overspoeld door tienduizen­den bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium