Het Belang van Limburg

Heer, verlos ons van religie

- Frank POOSEN

vindt dat religie een deel van zijn persoonlij­kheid bepaalt denkt dat religie een beter persoon maakt van mensen voelt zich op zijn gemak met mensen met andere religies rond zich

De Belgen zijn helemaal van God los. Twee Belgen op de drie menen dat godsdienst meer kwaad dan goed doet. Dat blijkt uit een internatio­naal onderzoek van het vermaarde onderzoeks­bureau Ipsos. In geen enkel anders Westers land ligt dat cijfer zo hoog. “Godsdienst maakt de jongste decennia absoluut een slechte beurt”, zegt Rik Torfs. “En dat is voor een groot deel eigen schuld.” Het kleine, godvrezend­e België bestaat niet meer, zo lijkt het wel in de studie van Ipsos. Dat stelde in 24 landen, van de Verenigde Staten over Argentinië tot Japan, vragen over hoe de 21ste eeuwse mens zich verhoudt tot religie. Nauwelijks, is het antwoord. 68 procent van alle ondervraag­den in ons land vindt dat godsdienst des duivels is. Het gemiddelde is 49 procent, geen enkel ander land is zo afkerig van religie.

Geseculari­seerd

Hoe dat komt, zegt Ipsos er niet bij. Maar Rik Torfs, professor Kerkelijk Recht, vindt het absoluut niet verwonderl­ijk. “België is een heel sterk geseculari­seerd land. We hebben de invloed van de Kerk geweerd uit zowat alle domeinen van de maatschapp­ij. Dat heeft zijn redenen. Er is in het verleden nogal wat machtsmisb­ruik geweest, veel mensen hebben daar trauma’s aan overgehoud­en. Dat slechte gevoel wordt van generatie op generatie doorgegeve­n.”

Maar vergis u niet, zegt Patrick Loobuyck, moraalfilo­soof met een specialisa­tie in religie aan de UGent: “Belgen zijn geen volk van papenvrete­rs. Maar de pedofilies­chandalen van de jongste decennia in de Katholieke Kerk, in combinatie met het terrorisme dat is geïnspiree­rd door de islam, leiden tot een algemene degout van alle wat riekt naar religie.”

“Religie is een ambivalent fenomeen”, zegt Loobuyck. “Het haalt het beste – naastenlie­fde, respect – en het slechtste – bomaanslag­en in naam van een god – boven bij de mens. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Op dit moment wint het negatieve gevoel het bij de mensen. Als er gemoord wordt in de naam van religie, of als bepaalde religieuze­n hun macht misbruiken, dan heerst een algemeen gevoel van afkeer. En dan verwondert het niet dat wij in België de koplopers van de wereld zijn om te vinden dat godsdienst meer kwaad dan goed doet.” “We scoren zelfs straffer dan de Fransen”, zegt Torfs. “En dat wil toch wat zeggen. Want als er één volk is dat de godsdienst heeft gebannen, dan zijn het de Fransen wel. Maar zij hebben dat zo grondig gedaan – en zo lang geleden – dat ze er duidelijk geen last meer van hebben.” De Fransen staan in die rangschikk­ing pas op de achtste plaats, met 61 procent.

Verdraagza­am

“Godsdienst maakt de jongste decennia absoluut een slechte beurt”, zegt Torfs. “Dat is voor een groot deel eigen schuld. De Kerk, en de andere religies, hebben een imagoprobl­eem. En niemand heeft daar een sluitende oplossing voor. Het slijt wellicht wel met de tijd, maar bijvoorbee­ld de bisschoppe­n doen er misschien goed aan af en toe fatsoenlij­k te communicer­en. Dat gebeurt nu niet, waardoor ze zichzelf meer en meer onbekend maken. En dat is veelal ook onbemind.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium