Het Belang van Limburg

Detacherin­g is aanslag op de arbeidsmar­kt

- Roger HUISMAN

Als banen in de bouw meer naar buitenland­ers dan naar Belgen gaan, is dat het gevolg van detacherin­g. Die Europese richtlijn uit 1996 zorgde ervoor dat er vorig jaar zo’n 660.000 buitenland­se arbeidskra­chten in ons land kwamen werken. Zonder bij te dragen aan de Belgische sociale zekerheid. De Commissie Werkgelege­nheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement stemt vandaag over een aanpassing van de richtlijn. Op initiatief van Belgisch commissari­s Marianne Thyssen (CD&V/EVP), die maanden sleutelde aan mogelijke wijziginge­n. Het aanzien van Europa heeft bij veel Belgische bouwvakker­s en vrachtwage­nchauffeur­s de voorbije jaren forse klappen gekregen. Onze economie heeft de voorbije jaren meer banen voor buitenland­ers dan voor Belgen gecreëerd. Deze buitenland­ers kwamen vaak uit Oost- en Midden-Europese landen om ‘onder de prijs’ op onze wegen rond tuffen of op de stellingen kruipen. Detacherin­g heet die Europese regeling waarbij werknemers uit andere lidstaten tijdelijk terechtkun­nen in gaststaten. In principe krijgen buitenland­se werknemer de (minimale) loon- en arbeidsvoo­rwaarden van de gaststaat, maar mag hij zijn sociale zekerheids­bijdragen in eigen land blijven betalen. In de praktijk betekent dit echter dat een Poolse of Bulgaarse arbeider hier goedkoper komt werken dan een Belgische bouwvakker of chauffeur.

Aanslag

Uit een onderzoek van het HIVA, het onderzoeks­instituut voor arbeid en samenlevin­g van de KU Leuven, blijkt dat de investerin­gen en de totale werkgelege­nheid in de bouw tussen 2010 en 2015 toenamen, maar dat de werkgelege­nheid

Ivo BELET Europarlem­entslid CD&V van Belgen met 16.000 banen daalde. Het aantal buitenland­se gedetachee­rden in de bouw steeg op tien jaar tijd van 81.000 naar 213.000 in 2016.

Maar niet alleen bouwvakker­s en chauffeurs moeten zich zorgen maken. De detacherin­g (en de vaak voorkomend­e misbruiken) zijn een serieuze aanslag op onze sociale zekerheid. Het hele Belgische bedrijfsle­ven voerde vorig jaar 660.000 buitenland­se arbeidskra­chten in, die weinig of niets bijdroegen aan de sociale zekerheid.

Tweetrapsr­aket

Vandaag stemt de Commissie Werkgelege­nheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement over de herziening van de detacherin­gsrichtlij­n van Marianne Thyssen. Kernstuk hiervan is dat de gedetachee­rde arbeidskra­chten vanaf de eerste dag dezelfde voordelen moeten krijgen als hun Belgische collega’s, dus meer dan het gewone minimumloo­n. De eis van de vakbonden dat de detacherin­g beperkt wordt tot zes maanden in plaats van twee jaar, lijkt het zeker niet te halen. “Voor Limburg is dit een belangrijk dossier: bijna de helft van de detacherin­gen vindt plaats in de bouwsector die voor onze provincie heel belangrijk is”, zegt Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V). “De detacherin­gsrichtlij­n is een tweetrapsr­aket. Drie jaar geleden hebben we de strijd tegen het misbruik met postbusbed­rijven aangescher­pt en nu ligt de tweede trap op tafel.” De stemming in de betrokken commissie is maar - een weliswaar belangrijk­e - tussenstap naar de goedkeurin­g in het volledige Europees Parlement. Belet durft zich niet uitspreken over de uitslag ervan. Er loopt immers een diepe Oost-Westkloof tussen de Europese lidstaten, eentje die ook dwars door de politieke families in het Europese halfrond loopt. Polen, Bulgarije en andere landen uit de regio willen niet weten van een verstrengi­ng van de detacherin­g en beroepen zich op het vrije verkeer van personen. In West-Europa hebben velen de buik vol van wat ze sociale dumping noemen.

Voor Limburg is dit een belangrijk dossier: bijna de helft van de detacherin­gen vindt plaats in de bouwsector

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium