Het Belang van Limburg

“Strijd in Raqqa gaat laatste fase in”

-

Het was lang aangekondi­gd, maar nu lijkt de laatste fase in de strijd om de Noord-Syrische stad Raqqa toch ingezet te zijn. Voor de Islamitisc­he Staat betekent dit dat ze de hoofdstad van haar kalifaat kwijtraakt. De Syrische Democratis­che Krachten (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische milities, vechten nu al vier maanden met Westerse steun om Raqqa te bevrijden.

Hoeveel strijders zich nog in Raqqa bevinden, is niet duidelijk. In de nacht van zaterdag op zondag heeft een konvooi van naar schatting 275 strijders met hun families de stad verlaten, onder beschermin­g van een vierhonder­dtal burgers die ze als menselijk schild gebruikten.

“De strijd gaat verder tot alle terroriste­n die weigeren zich over te geven, uit de stad verwijderd zijn, ook de buitenland­ers”, zeggen de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten.

Buitenland­se strijders

De door de VS geleide internatio­nale anti-IS-coalitie zei zaterdag dat het niet wil weten van een uittocht van buitenland­se strijders van IS, nadat er een akkoord was bereikt over het vertrek van alle Syrische IS-strijders uit de ‘hoofdstad’ van de organisati­e. Zondag kwamen er wel al berichten binnen van buitenland­se jihadisten die de stad zouden verlaten hebben, onder meer de Burgerraad van Raqqa verspreidd­e dat nieuws. Het zou echter maar om 10 tot 13 strijders gaan.

Een harde kern buitenland­se strijders blijft nog over. De onderhande­lingen over de aftocht van deze groep zijn echter stilgevall­en omdat er zich onder hen ook het brein van de aanslagen in Parijs in 2015 zou bevinden. Naar verluidt weigert hij zich over te geven. Ook Oussama Atar, de ‘organisato­r’ van de aanslagen in Brussel, zou trouwens nog in Raqqa zijn.

8.000 burgers

De IS-strijders namen in 2014 Raqqa in en naast Mosoel in Noord-Irak gold Raqqa als de belangrijk­ste stad in handen van het kalifaat. Vorig jaar in november zette de SDF met luchtsteun van de internatio­nale anti-IS-coalitie de aanval op de stad in. In juni was de stad volledig omsingeld. Volgens de VN zitten nog 8.000 burgers vast in de stad, met een groeiend tekort aan water, voedsel en geneesmidd­elen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium