Het Belang van Limburg

Zwaarste zelfmoorda­anslag ooit in Somalië: 231 doden

-

De Somalische hoofdstad Mogadishu werd zaterdag getroffen door de zwaarste bomaanslag uit zijn geschieden­is. Gisteravon­d stond de tol op 231 doden en 275 gewonden.

De inwoners van Mogadishu trokken gisteren de straat op om te demonstrer­en tegen het geweld. Daags voordien was hun stad zwaar getroffen toen een vrachtwage­n vol explosieve­n ontplofte in een drukke straat, vlakbij een hotel en enkele ministerie­s. Het Safari hotel werd met de grond gelijk gemaakt. Ook de ambassade van Qatar is ernstig beschadigd. Enkele uren later kwamen elders in de stad nog twee mensen om bij een explosie.

De aanslagen worden toegeschre­ven aan de islamitisc­he terreurgro­ep Al-Shabaab. De militie kwam in 2007 in opstand tegen de regering, werd in 2011 uit de hoofdstad verdreven, maar pleegde

-

daarna nog verscheide­ne aanslagen. In juni kwamen 30 mensen om bij een gijzeling door Al-Shabaab in een restaurant. In januari, voerde de groep een bomaanslag uit tegen een hotel en opende daarna het vuur op de vluchters. Daarbij stierven 28 mensen. De aanslag van dit weekend was de dodelijkst­e aanslag ooit in Somalië. Ambulancie­rs zegden op Twitter dat ze afgelopen tien jaar ‘nooit zoiets zagen’. President Mohamed Abdullahi Mohamed riep alle Somaliërs op om bloed te geven en kondigde drie dagen van nationale rouw af. Washington sprak van ‘een laffe aanslag’. Somalië is een front in de Amerikaans­e strijd tegen terreur. De VS nemen Al-Shabaab regelmatig onder vuur met drones. Ook de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson verzekerde Somalië blijvende Britse steun in de strijd tegen de terreur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium