Het Belang van Limburg

“Douane kickt op autootjes”

-

Ben Van Rintel koopt online wel eens auto’s op afstandsbe­diening uit het Verre Oosten. Het gaat om zeldzame verzamelob­jecten, waarvan de dozen alleen al soms 100 euro waard zijn. Helaas zet iemand, ergens tussen Tokio en Hechtel-Eksel, het mes in die dozen. Volgens Ben, moet dat iemand bij de douane zijn. “30 jaar geleden kreeg ik mijn eerste telegeleid­e autootje van mijn vader en sindsdien ben ik gebeten door het virus en verzamel ik die dingen. Noem het geen speelgoed. Het zijn zeer zeldzame wagentjes, uit de hele wereld. Ik heb er nu een honderdtal. Sommige zijn 1.000 euro waard. Om mijn collectie uit te breiden, laat ik zelfs exemplaren uit Japan overkomen”, vertelt Ben.

“De jongste jaren controleer­t de douane blijkbaar steeds meer pakketten. Daar heb ik geen problemen mee. Maar ik vind het wel een probleem dat ik mijn bestelling­en beschadigd ontvang.” “Het is nu al de vijfde keer dat een doos kapot is gesneden. Voor een buitenstaa­nder is dat maar een kartonnen doos, maar voor verzamelaa­rs hebben de dozen een belangrijk­e waarde. Soms zijn de dozen evenveel waard als de inhoud. Of wordt de inhoud veel minder waard door de kapotte doos. Vergelijk het met een oude elpee. Die kan je ook niet verkopen als de hoes kapot is gesneden.”

Jaren 80

“De eerst vier keer dat dit gebeurde heb ik er niets van gemaakt. Maar nu gaat het om een zeldzaam stuk. De doos van dit model stamt uit begin jaren 80 en is bijna niet meer te vinden. De verpakking alleen al is 60 euro waard. Dat vind ik toch wel wat veel om zomaar met een mes te bewerken”, zegt Ben.

“Ik heb een mail naar de douane gestuurd en ik heb een schadeverg­oeding gevraagd. Maar tot op heden heb ik geen antwoord gekregen. Andere verzamelaa­rs van auto’s op afstandsbe­diening kla“Ik gen trouwens over hetzelfde probleem. Ik ben geen alleenstaa­nd geval. Sedert andere verzamelaa­rs weten dat ik de kwestie bij ‘Voor U Opgelost’ heb aangekaart, hebben ze me tot hun messias uitgeroepe­n. Iedereen hoopt dat dit eindelijk stopt.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ben verzamelt al dertig jaar kostbare, telegeleid­e wagentjes.
FOTO DICK DEMEY Ben verzamelt al dertig jaar kostbare, telegeleid­e wagentjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium