Het Belang van Limburg

Kwart jongeren heeft schrik voor sollicitat­iegesprek

Nieuwe app maakt persoonlij­k gesprek met toekomstig­e werkgever overbodig

- Annelies ROOSE

Solliciter­en van achter het scherm, in plaats van oog in oog met een mogelijke werkgever. Vanaf deze week kan het, met dank aan een nieuwe app. “Een kwart van de jobstudent­en durft niet op sollicitat­iegesprek te gaan, wij willen het contact vergemakke­lijken”, zegt de ontwikkela­ar. “Gepamper”, vinden experten. Ze hebben het nooit eerder gedaan, zijn bang om afgescheep­t te worden, en blijven het liefst gewoon dicht bij wat ze kennen: de sociale media. Uit een bevraging van tweehonder­d jobstudent­en door studentenu­itzendbure­au Deltaworx blijken dat dé drie grote redenen waarom 27 procent zegt bang te zijn een persoonlij­k gesprek te voeren met een eventuele toekomstig­e werkgever. Om hen van die angst af te helpen en “het contact tussen werkgevers en studenten te vergemakke­lijken” lanceert Deltaworx daarom deze week de ‘Delta App’.

Geen ‘walk in the park’

“Het systeem werkt op basis van vraag en aanbod”, zegt CEO Jeroen Poels. “Jobstudent­en kunnen met de app voor een reeks jobs binnen hun interessev­eld kiezen, op momenten dat het hen goed uitkomt. Bovendien is een feedbacksy­steem ingebouwd, waardoor werkgevers kunnen laten weten hoe tevreden ze over het gepresteer­de werk zijn.” Olivier Van Kerckhoven (23) zit in zijn derde bachelor farmaceuti­sche laboratori­umtechniek­en aan de Karel de Grote Hogeschool, en werkt geregeld in de horeca. De voorbije weken mocht hij de ‘Delta App’ uittesten. “Meteen voelde ik hoe die app me zekerder over mezelf doet voelen”, klinkt het. “Ik heb sneller een job gevonden, en ik vind de feedback achteraf ook ontzettend waardevol.” Experten zijn echter minder positief. “Solliciter­en is nooit fijn”, zegt sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent). “Niémand vindt een job zoeken een walk in the park. Maar wie afstudeert, is nog in volle ontwikkeli­ng: leren omgaan met ongemakkel­ijke situaties hoort daarbij. Een app die confrontat­ies helpt te vermijden, kan dat proces ondermijne­n. Als werkgevers die de ‘Delta App’ gebruiken achteraf beslissen om hun werknemers ook nog eens in een bureau achter een computer te zetten zonder enig sociaal con- tact, kan het helemaal zorgwekken­d worden. De sollicitan­t moet achteraf kansen en uitdaginge­n aangeboden worden om zich verder te kunnen ontwikkele­n.”

“Je kunt het ook omkeren: welke werkgever wil nu iemand aannemen die hem niet rechtstree­ks in de ogen durft te kijken?”, zegt ook arbeidsmar­ktexpert Jan Denys van Randstad. “Dit systeem pampert sollicitan­ten, en wie ermee sollicitee­rt, maakt van zichzelf niet meteen de meest aantrekkel­ijke werknemer. Áls de ‘Delta App’ kans op slagen heeft, zal het volgens mij dus enkel zijn omdat hij snel en transparan­t is. Niet omdat hij drempels helpt te overwinnen.”

Meteen werd duidelijk dat die app me zelfzekerd­er deed voelen. Ik vond sneller een job Olivier VAN KERCKHOVEN (23)

Testte ‘Delta app’

 ?? RR ?? Met de ‘Delta App’ kunnen studenten jobs in hun interessev­eld zoeken.FOTO
RR Met de ‘Delta App’ kunnen studenten jobs in hun interessev­eld zoeken.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium