Het Belang van Limburg

“Een veel intensere beleving dan thuis aan je radio”

Zuhal Demir en Wim Dries volgen geblinddoe­kt KRC Genk-wedstrijd

- Chris NELIS

Het was voor heel wat supporters even met de wenkbrauwe­n fronsen toen ze tijdens de wedstrijd KRC Genk-Moeskroen staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) en Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V) geblinddoe­kt in de tribune zagen zitten. Dat had alles te maken met de promotie van de blindentri­bune van de club. “Dit doet je beseffen hoe belangrijk het is een inclusief beleid voor personen met een beperking te voeren”, aldus Demir. Wie als blinde of slechtzien­de plaatsneem­t in de tribune bij KRC Genk, krijgt een headset waarmee hij of zij de wedstrijd kan volgen met commentaar. Om aan te tonen dat de wedstrijdb­eleving op die manier intenser is dan gekluister­d aan een radiotoest­el, mochten staatssecr­etaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir en de Genkse burgemeest­er Wim Dries het in de praktijk eens uittesten. Ze kregen een zwarte blinddoek voor de ogen en daarover een sjaal van KRC Genk.

Kapsels en koude douches

“Je hoort van alles rondom je”, beschrijft Wim Dries zijn eerste indruk. “Je hebt de drang om ernaar te kijken, maar dat kan niet. Ja, ik moet zeggen dat dit toch wel een bijzondere ervaring is.”

Na een poos wende de burgemeest­er gelukkig aan zijn blinddoek. “Dat kwam de beleving zeker ten goede. Ik merk ook dat de verslaggev­ing die wij horen anders is dan op de radio. Je krijgt veel meer randinform­atie, welke kleur haar een speler heeft bijvoorbee­ld. Het eerste doelpunt (gemaakt door Moeskroen, nvdr.) voelde aan als een koude douche. De commentato­ren geven dat meteen aan en je voelt dat ook in het stadion.” Zuhal Demir vond het aanvankeli­jk een beangstige­nde ervaring. “Dan besef je toch hoe belangrijk het is dat we meer inzetten op inclusie van mensen met een beperking”, zegt de staatssecr­etaris. “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk zulke projecten zijn. Je ziet niets. Alles is zwart en je hoort van alles om je heen. Toch hebben die vrijwillig­ers dat uitstekend gedaan. Ik kon de wedstrijd goed volgen.”

Adrenaline

Een van de slechtzien­den die wel vaker op post is bij thuiswedst­rijden van Genk, is Raf Truyers. Hij noemt de oprichting van de blindentri­bune een uitstekend­e zaak. “Voor ons is dit de enige manier om een wedstrijd live te kunnen volgen. Je hebt de sfeer mee en voelt de adrenaline als die door het volk in het stadion stroomt. De beleving is maximaal. Vooral door de commentato­ren, ja. De geluiden rondom je geven je niet alleen een idee van wat er zich afspeelt op de groene mat, maar ook van wat er in het stadion leeft. Ik vind dit een schitteren­d systeem en hoop dat almaar meer sportclubs een blindentri­bune introducer­en.”

Steun

Die kant lijkt het alvast op te gaan. “Het is een project dat we volop moeten steunen”, zegt Demir. “We gaan dan ook zo veel mogelijk clubs ertoe aanzetten om hierin mee te stappen. En niet alleen voetbalclu­bs.”

In België zijn er vier voetbalclu­bs met een blindentri­bune. Naast Genk zijn dat ook Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. Daarnaast zijn er ook clubs, waaronder STVV, die tijdelijke blindentri­bunes voorzien, afhankelij­k van de wedstrijd. Blinden of slechtzien­den die een abonnement willen om de wedstrijde­n van KRC Genk in de Luminus Arena te volgen, nemen best contact op met supporters­club Blue Army on Wheels. De abonnement­en worden aan gunsttarie­f aangeboden. Een begeleider mag gratis binnen.

Dit doet je beseffen hoe belangrijk het is een inclusief beleid voor personen met een beperking te voeren

Zuhal DEMIR (N-VA) Staatssecr­etaris voor Personen

met een beperking

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Om de blindentri­bune van KRC Genk te promoten volgden Wim Dries en Zuhal Demir de wedstrijd tegen Moeskroen geblinddoe­kt.
FOTO JEFFREY GAENS Om de blindentri­bune van KRC Genk te promoten volgden Wim Dries en Zuhal Demir de wedstrijd tegen Moeskroen geblinddoe­kt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium