Het Belang van Limburg

Lekkend salpeterzu­ur zorgt voor onrust bij Friesland Campina

-

Het personeel van Friesland Campina op het industriet­errein Kanaal-Noord sloeg zaterdagoc­htend rond 7.30 uur alarm nadat ze te maken kregen met een lek van salpeterzu­ur in een van de bedrijfsha­llen. De brandweer moest het gevaarlijk­e goedje komen neutralise­ren. De brandweer rukte massaal uit nadat ze een oproep hadden gekregen over een vrijgekome­n gevaarlijk­e stof bij mozzarella­producent Friesland Campina. Het lek situeerde zich in de voorste bedrijfsha­l en er was even onrust omdat een van de aanwezige werknemers zich daarbij verwond zou hebben. Dat laatste bleek gelukkig niet het geval, maar het lek bracht toch heel wat problemen met zich mee.

De hulpdienst­en vroegen aan alle personeels­leden om hun werk tijdelijk te staken. Er werd een veiligheid­szone ingesteld en drie brandweerl­ieden trokken een speciaal gaspak aan alvorens het probleem te onderzoeke­n. Al vrij snel werd duidelijk dat er uit een groot vat een deel van het salpeterzu­ur was vrijgekome­n. Dit staat ook bekend als waterstofn­itraat en is een sterk anorganisc­h zuur. In zuivere samenstell­ing is dat een kleurloze vloeistof die een intens prikkelend­e geur heeft en rook veroorzaak­t.

Na ruim een uur was de situatie opnieuw onder controle. De brandweerm­annen neutralise­er- den het vrijgekome­n salpeterzu­ur met water waardoor het opgelost werd en de veiligheid opnieuw kon gegarandee­rd worden. Voor het bedrijf was er geen blijvende schade. De werken konden na de interventi­e opnieuw aangevat worden.

 ?? FOTO PPN ?? De brandweer zette gaspakken in om goedje te neutralise­ren.
FOTO PPN De brandweer zette gaspakken in om goedje te neutralise­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium