Het Belang van Limburg

6.500 Levenslope­rs zamelen 234.000 euro in tegen kanker

Genkse bijdrage brengt totaalbedr­ag op 3,4 miljoen euro

- Chris NELIS

6.500 mensen hebben afgelopen weekend op de terreinen van het Technisch Instituut Sint-Lodewijk deelgenome­n aan de actie Levensloop. Dat zijn er 1.300 meer dan vorig jaar, waardoor het ingezameld­e bedrag voor de Stichting tegen Kanker de kaap van 200.000 euro ruimschoot­s oversteeg. “Hartverwar­mend, dit overtreft onze verwachtin­gen”, glundert voorzitter Frans Loos. De actie Levensloop trekt het hele land rond om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. “De bedoeling is dat teams 24 uur lang ononderbro­ken een estafette lopen”, vertelt voorzitter Frans Loos van de Stichting tegen Kanker. “Of ze dat nu lopend of wandelend doen, maakt niet uit. Het is géén competitie, maar een solidarite­itsactie waarbij elke deelnemer zich laat sponsoren. De opbrengst gaat integraal naar de Stichting te- gen Kanker.”

Dat de actie 24 uur duurt, heeft volgens Loos een symbolisch­e betekenis. “Mensen die op de één of andere manier geconfront­eerd worden met kanker zijn voortduren­d in gevecht met de ziekte. Dan is een dag niet veel. We willen ook de mensen die overleden zijn aan kanker herdenken en tonen dat we als gemeenscha­p opstaan in onze strijd ertegen. We maken er altijd een feestelijk evenement van waarbij solidarite­it – en in het kader daarvan fondsenwer­ving – centraal staat. Het is ook een dag waarbij we mensen die ooit de diagnose kanker kregen, of ze nu genezen zijn of niet, in de schijnwerp­ers zetten. Zij nemen deel aan de openingsro­nde en krijgen een ontbijt.” De terreinen rondom de atletiekpi­ste stonden bol van de standjes met hapjes, drank en informatie. Aan de rand, centraal op de speelplaat­s, was er het podium waar artiesten het beste van zichzelf gaven om de deelnemers te blijven aanmoedige­n.

Overtroffe­n verwachtin­gen

Die aanmoedigi­ngen bleken bij de bekendmaki­ng van het eindbedrag niet voor niets te zijn geweest. “We hebben hier maar liefst 234.000 euro ingezameld. Onze verwachtin­gen zij echt overtroffe­n!”, blinkt de fiere Frans Loos. Het ingezameld­e totaalbedr­ag – dankzij de Genkse bijdrage zo’n 3,4 miljoen euro – wordt gebruikt om wetenschap­pelijk kankeronde­rzoek te steunen, een gezonde levensstij­l te promoten en sociale hulp te bieden aan mensen en hun omgeving die geconfront­eerd worden met kanker. “We zijn ook heel gelukkig met het stijgende aantal deelnemers”, zegt Loos. “Vorig jaar waren er dat 5.200, nu 6.500. Het mooie weer zal wel een rol gespeeld hebben, maar het is toch hartverwar­mend dat zoveel mensen zichzelf geven uit solidarite­it met anderen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De deelnemers konden kiezen tussen hun parcours al lopend of al wandelend afleggen.
FOTO CHRIS NELIS De deelnemers konden kiezen tussen hun parcours al lopend of al wandelend afleggen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium