Het Belang van Limburg

Unieke voetballer op de dool

-

Genk heeft nood aan een reeksje. Het zijn woorden van Albert Stuivenber­g een kleine maand geleden. Dat reeksje is er. Maar het is niet geworden wat de Genkse coach voor ogen had. Drie gelijke spelen op rij, daar schiet je niks mee op. Nee, natuurlijk weten wij het niet beter dan de Rotterdamm­er. Maar let op als trainers hun toevlucht gaan nemen tot vreemde ingrepen. Meestal is het een signaal dat ze het niet meer weten. De wissels van zaterdag vallen onder die categorie.

Stuivenber­g heeft er meteen een probleem bij: Pozuelo. Eigen schuld dikke bult? Dat is kort door de bocht. Maar je kan als coach te lang vasthouden aan zekerheden. De Spanjaard is een unieke voetballer. Magistraal op begenadigd­e dagen. Jammer maar helaas, sinds zijn blessure is hij op de dool. Gevolg: hij loopt er al weken gefrustree­rd bij. De coach is dan een makkelijke uitlaatkle­p. Ontkennen kan in geen geval nog: er zit ruis op hun relatie. Dit had voorkomen kunnen worden. Nee, Stuivenber­g had het voorbeeld van Weiler en Kums niet moeten volgen. Maar hij had kunnen trachten Pozo terug te brengen met enkele invalbeurt­en. Of is het not done om je beste speler op de bank te zetten? Feit is: er loopt in Genk een alternatie­f rond. Jong, ambitieus en uit de eigen groentetui­n. Oké, geen afgewerkt product. Maar als je nooit in je favoriete rol geduwd wordt, kan je daar niet in groeien. Tot nader order keert de polyvalent­ie van Schrijvers zich tegen hem. Het positieve aan de Perenaar is dat hij nooit zijn cool verliest. Maar het pruilmondj­e bij zijn wissel was toch een signaal. In de Luminus Arena blijven ze intussen onverstoor­baar: PO1 is nog altijd de ambitie. Onmogelijk? Neen. Maar het zal ons benieuwen hoe je een 11 op 30 omzet in een 36 op 60. Want 47 punten heb je gemiddeld nodig om de top 6 te halen. De inhaalrace lijkt tot mislukken gedoemd.

Dan staat STVV er een pak beter voor. De recente 1 op 9 oogt niet fraai. Maar daar moet je doorheen kijken. Eerst en vooral hadden de Kanaries op Daknam drie punten bijgeschre­ven als er een videoref was geweest. Los daarvan: als je met een onthoofde ploeg buitenshui­s domineert, zit het snor. Op dit ogenblik zweten de Kanaries de slechte voorbereid­ing nog uit. Het komt er in eerste instantie op aan om zo snel mogelijk een veilige haven te bereiken. Maar als dat behoorlijk snel lukt, wordt STVV in de strijd om PO1 een kwaaie klant. Met de mentalitei­t zit het in ieder geval goed. De spelers hadden de ref tot kop van Jut kunnen bombardere­n. Maar nee, ze zochten de oorzaak van het puntenverl­ies bij zichzelf. Een coach heeft niet liever.

Het zal ons benieuwen hoe je een 11 op 30 omzet in een 36 op 60. Want 47 punten heb je gemiddeld nodig voor play-off 1. De inhaalrace lijkt tot mislukken gedoemd. Met de mentalitei­t zit het goed bij STVV. De spelers hadden de ref tot kop van Jut kunnen bombardere­n. Maar nee, ze zochten de oorzaak van het puntenverl­ies bij zichzelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium