Het Belang van Limburg

“Na de 0-1 gestopt met voetballen”

Kanaries viseren niet enkel arbitrage en steken hand ook in eigen boezem

- Gunter SCHOOFS

Gemengde gevoelens bij STVV op Daknam. Ja, Lucas Pirard moest in het slot enkele prachtredd­ingen uit zijn mouw schudden om een nederlaag te voorkomen. Anderzijds hadden de bezoekers de wedstrijd onder controle, maar kwamen ze na de 0-1-voorsprong veel te laks voor de dag. Sascha Kotysch was daarom woester op zijn ploegmakke­rs dan op de arbitrage, die de 1-2 van Botaka onterecht afkeurde. “Ik begrijp de woestenij van Kotysch”, aldus coach Jonas De Roeck. een briesende stier stormde Sascha Kotysch naar de Truiense spelersbus. Zo zagen we de aimabele Duitser nog nooit. Of we daar begrip voor hadden? Absoluut. Iedereen vloekte over de onterecht afgekeurde 1-2 van Jordan Botaka. Die stond duidelijk géén buitenspel toen Elton Acolatse hem de winning goal aanbood, maar de lijnrechte­r dacht daar anders over. Zocht de man naar compensati­e omdat hij Legear bij de 0-1 al randje buitenspel had laten begaan? Voer voor de videoref, die er niet was… Voor Kotysch werd het in de prangende slotfase helemaal een zure avond. Hij moest twee keer aan de handrem trekken en bekocht dat met de uitsluitin­g. Maar veel meer dan de wedstrijdl­eiding, viseerde de Duitser zijn ploegmakke­rs. Zij verzuimden Lokeren helemaal uit te tellen, terwijl STVV duidelijk het best voetballen­de team was. “Iedereen stopte na de 0-1 met lopen, met voetballen, met alles. Dat is toch niet normaal?”, klaagde Kotysch. “Bij ons lopen nog altijd jongens rond die denken dat de match gespeeld is bij een 0-1-voorsprong. OngeAls

Sascha KOTYSCH looflijk. Ik heb daar geen woorden voor. We hadden hier zeker de drie punten kunnen meepakken.” “Ik begrijp die woestenij van Kotysch heel goed”, zuchtte coach Jonas De Roeck. “We stopten met voetballen na de 0-1. Een mentale kwestie. Voordien was ik nochtans heel tevreden met de manier waarop we voor de dag kwamen. Tot aan onze voorsprong zat het goed.”

Rollercoas­ter in slot

STVV kreeg het moeilijker toen De Roeck De Sart naar de kant haalde en de Kanaries het overwicht verspeelde­n op het middenveld. De jeugdinter­national ging na zijn wissel zelfs even in de clinch met de coach. “Hij mag teleurgest­eld zijn, maar ik wilde met Boli meer balvasthei­d voorin, zodat de rest beter kon aansluiten”, verklaarde De Roeck zijn ingreep. “We verloren de controle vooral omdat we achteruit leunden, niet door de vervanging van De Sart. Blijkbaar werd de 1-2 onterecht afgekeurd? Dat is extra zuur. Maar op het einde moesten we nog tevreden zijn met dat punt. Het werd op die manier een rollercoas­ter van emoties, maar dat hoort bij het voetbal.”

“We zijn nog niet volwassen genoeg om na een voorsprong ook die 0-2 te maken”, vervolgde De Roeck. “Wij zijn op dat vlak Anderlecht nog niet. De match beslissen, is de volgende stap die we moeten zetten, de moeilijkst­e stap. Langs de andere kant moeten we realistisc­h zijn. Eén van de doelstelli­ngen voor het seizoen was beter doen op verplaatsi­ng dan vorig jaar. Ik denk dat er een groot verschil is tussen dit STVV en het STVV in uitmatchen vorig seizoen, toch?” Gelijk had de STVV-coach.

XJordan Botaka leek STVV met twee doelpunten de drie punten te schenken. Maar zijn winning goal werd vlak voor tijd onterecht afgekeurd voor buitenspel. “Dit doet pijn”, zuchtte de aanvaller achteraf.

Bij ons lopen nog altijd jongens rond die denken dat de match gespeeld is bij een voorsprong. Ongeloofli­jk.

Ik heb daar geen woorden voor

“Toen Acolatse alleen op Verhulst afstormde, had hij een voorsprong op mij, ik kon hem nooit meer inhalen”, beschreef Botaka na afloop de bewuste fase. “Ik kon zijn assist eenvoudig binnentikk­en, maar ik werd onterecht afgevlagd. Het was nooit buitenspel, ik bleef tien seconden op de grond liggen uit ongeloof. Het is jammer, maar eens de beslissing genomen is, kan je er niets meer aan veranderen.”

 ?? Foto PHOTO NEWS/PLAYSPORTS ?? Botaka scoort op aangeven van Acolatse de 1-2 (1). De Congolees is zijn goal al aan het vieren (2), maar wordt dan onterecht afgevlagd voor buitenspel. Teleurgest­eld zijgt hij neer (3).
Foto PHOTO NEWS/PLAYSPORTS Botaka scoort op aangeven van Acolatse de 1-2 (1). De Congolees is zijn goal al aan het vieren (2), maar wordt dan onterecht afgevlagd voor buitenspel. Teleurgest­eld zijgt hij neer (3).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium