Het Belang van Limburg

Edmilson redt vel Sa Pinto

Ex-Kanarie stuwt naar Rouches tweede thuiszege

- Bob FAESEN

Een 3-1-zege tegen Kortrijk en een voldaan thuispubli­ek. Standard-coach Ricardo Sa Pinto bekeek het allemaal met een brede glimlach. Zijn stoel wankelde immers hard en zal nog wel even blijven wiebelen, maar voorlopig blijft de Portugees wel op post. Daar mag hij het povere Kortrijk, maar ook Orlando Sa en vooral Junior Edmilson voor danken. De voormalige aanvaller van STVV excelleerd­e in de vrije rol die hij van zijn coach kreeg.

Even leek het tegen Kortrijk weer mis te gaan voor Standard. Na tien minuten trapte Kristof D’Haene de 0-1 tegen de netten. Maar deze keer gingen de Luikse hoofden, mede door de snelle gelijkmake­r van Junior Edmilson, niet naar beneden. De ex-Kanarie profiteerd­e optimaal van een vreemde actie van Kortrijkve­rdediger Makarenko. De Oekraïnse back kopte de bal tegen zijn eigen paal. De rebound werkte de Braziliaan­se Belg beheerst binnen: 1-1. Het bleek het startsein van de beste helft die Standard dit seizoen speelde. Mpoku, Carlinhos en Edmilson liepen bij vlagen heerlijk door elkaar, de bezoekende defensie wist er geen raad mee. Ook de 2-1 van Orlando Sa mocht er zijn. Een lange crosspass van Edmilson werd door Mpoku in een tijd tot bij de Portugees getikt, die beheerst afwerkte. Iets voor rust maakte Sa zijn tweede van de middag. Drie goals in één helft voor een ploeg die na negen speeldagen amper zes keer had gescoord. “Eindelijk efficiënti­e”, oordeelde coach Ricardo Sa Pinto. “Of dit onze beste match van het seizoen was? We hebben nog goede wedstrijde­n gespeeld, maar kregen te weinig.” De druk op de Portugese coach neemt alleszins weer wat af. “Ach, druk is er altijd”, haalde hij zijn schouders op. “Als je daar niet tegen kan, heb je als trainer in Standard niks te zoeken.”

Leider Edmilson

Opvallend was de voortrekke­rsrol van Junior Edmilson. Het had niet veel gescheeld of de 23-jarige flankspele­r was niet aan de match begonnen. Na zijn maagbloedi­ng speelde hij een paar minuutjes tegen Anderlecht. Nadien gaf hij aan een nieuwe voorbereid­ing nodig te hebben. Gisteren leek hij na vijftig minuten al door zijn beste krachten heen te zitten, maar toch maakte hij de match vol. En dat zelfs als aanvoerder, de lijnen uitzettend en overal acties makend. “Ik ben nog niet honderd procent, maar beetje bij beetje gaat het beter. De coach gaf me vertrouwen, zelfs al voelde ik op het einde iedere sprint. En ja, die aanvoerder­sband. Kapitein van Standard zijn, is een grote eer. Het is niet zo dat ik na Pocognoli en Mpoku de derde ben in de hiërarchie. Bij zijn wissel gaf Mpoku me de band omdat ik dicht bij hem in de buurt stond”, grapte de uitblinker.

Druk is er altijd. Als je daar niet tegen kan, heb je als trainer in Standard niks te zoeken

Ricardo SA PINTO

Conceiçao achterna

Na de malaise van de voorbije weken heeft Standard eindelijk zijn referentie­match te pakken. Of beter gezegd referentie­helft, want na rust ging het er een pak flauwer aan toe. Nu volgen voor de Rouches twee uitduels tegen Moeskroen en Antwerp. “Belangrijk­e matchen”, wist doelpunten­maker Sa. “Nog beter dan de drie punten vond ik ons voetbal in de eerste helft. We hadden de controle en lieten ons niet van de wijs brengen door die achterstan­d.”

In twee seizoenen in België vond Sa al 21 keer het net. Dat is een goal minder dan ene Sergio Conceiçao. “Nog eentje en ik ben de best scorende Portugees in België? Dat zal wel goed komen dan”, knipoogde hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium