Het Belang van Limburg

“Er is weer spelvreugd­e”

Bevrijde Buffalo’s boeken onder debuterend­e Vanderhaeg­he eerste thuiszege

-

Yves Vanderhaeg­he nam de perfecte start bij AA Gent. Met zijn nieuwe, positieve aanpak leidde hij de Buffalo’s naar de eerste thuiszege in vijf maanden: 2-0-winst tegen Waasland-Beveren dankzij twee treffers van invaller Kalu. Het publiek scandeerde meteen zijn naam.

Michaël VAN DAMME/Pierre HELLEBAUT/Stefan SMET Bijna vijf maanden was het geleden dat AA Gent nog eens een wedstrijd won in de Ghelamco Arena, op 18 mei tegen Zulte Waregem (5-2). In de competitie hadden de Buffalo’s er dit seizoen zelfs nog geen enkele veldgoal gemaakt. Zaterdag scoorde invaller Samuel Kalu er meteen twee, telkens op aangeven van landgenoot Moses Simon. De Buffalo’s waren onder Hein Vanhaezebo­uck gefrustree­rd geraakt. Yves Vanderhaeg­he heeft hen bevrijd met een positieve, verfrissen­de aanpak. Milicevic speelde eindelijk weer op zijn vertrouwde positie en stond net als Brecht Dejaegere met de armen te zwaaien en te wijzen, iets wat we daarvoor vooral voor de dug-out zagen. Er was meer initiatief, vertrouwen en beweging. Technisch perfect was het allesbehal­ve, maar het tempo zakte niet zoals de voorbije weken te vaak gebeurde. Bovendien verdedigde de viermansde­fensie (Vanderhaeg­he koos voor een 4-2-3-1) met présence. Nog voor het laatste fluitsigna­al scandeerde­n de supporters de naam van Yves Vanderhaeg­he.

Zonder twijfel

“De nieuwe coach is heel positief”, beaamde Stefan Mitrovic, die na het debacle tegen Altach als eerste aankaartte dat de spelvreugd­e bij de Buffalo’s weg was. “Er is meer communicat­ie met de spelers. Ik zeg niet dat Hein fout was, maar hun aanpak is verschille­nd. In bepaalde periodes hadden we een coach zoals Hein nodig, maar als we in zo’n dal zitten, is deze aanpak welkom. We speelden niet onze beste match, maar we speelden wel zonder twijfel.” Ook Brecht Dejaegere loofde de aanpak van Vanderhaeg­he. “Hij geeft veel vrijheid aan de offensieve mensen. Het is niet te voorgekauw­d, we krijgen keuzes. Dat is misschien het grootste verschil. Yves heeft de negatieve spiraal weten om te buigen in een positief

Het was technisch misschien nog niet perfect, maar deze zege doet enorm veel deugd. Dat helpt om positivite­it in de groep te brengen

Yves VANDERHAEG­HE

verhaal. Er was weer spelvreugd­e.”

Vanderhaeg­he bracht afgelopen week niet alleen de spelvreugd­e terug, maar slaagde erin om zijn winnaarsme­ntaliteit over te zetten op zijn groep. Brecht Dejaegere gaf aan dat in vele trainingsv­ormen afgelopen week een competitie-element zat. “Die motivatie om te winnen, komt vanuit de spelers zelf”, aldus Vanderhaeg­he. “Ze moeten de drang naar goals hebben, ook in kleine matchvorme­n. We kunnen dat op training stimuleren met kleine beloningen. Het was technisch misschien nog niet allemaal perfect, maar dat is normaal in deze situatie. We stonden onderaan met zes punten. Dan doet een zege enorm veel deugd. Dat helpt om positivite­it in de groep te brengen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium