Het Belang van Limburg

Vervisch, Bouillon en Houthoofd kampioen

-

De 25-jarige Alon Day - ooit nog opgeleid als gevechtspi­loot in het Israëlisch­e leger - kwam als leider naar Zolder, hield zijn zenuwen onder controle en deed meer dan hij moest doen. Hij pakte de pole en lag in race 1 van start tot finish op kop. Alleen in race 2 werd hij verontrust: in de start werd hij verschalkt door Marc Goossens (met een valse start?) en daarna kwam hij op de piste zijn rivaal Anthony Kumpen en diens ploegmaat Stienes Longin tegen. Day maakte twee foutjes en viel terug naar plaats vier, maar dat volstond ruimschoot­s voor de titel. Day: “Je moet Einstein zijn om onze puntentell­ing te begrijpen, maar het kwam erop neer dat ik de eerste ronde moest uitrijden. Daarmee had ik genoeg punten om kampioen te zijn en vanaf dan was ik chill. Dit is een groot moment voor mezelf en voor mijn team. We hadden al veel races gewonnen, maar nog nooit de titel. Ik heb er geen woorden voor.” Hasselaar Anthony Kumpen moest zich neerleggen bij de titel van vice-kampioen: “Voor de tweede race van zondag wist ik dat ik alleen nog een kans maakte als Day zou uitvallen. Hij maakte kleine foutjes, maar geen grote. In duel met Goossens mispakte hij zich één keer. Als ik daar mijn bocht iets breder had genomen, had hij eruit gelegen en het zou zijn eigen fout zijn geweest. Maar zo wil ik niet winnen. Daarna heb ik hem wel opgewacht. Ik heb alle truken uit de doos gehaald, maar hij trapte er niet in. Dan ben je een waardig kampioen. Proficiat.” Kumpen is nu vice-kampioen, maar aan die eretitel hangt geen budget voor de Amerikaans­e Nascar vast. “Vanaf nu ga ik zelf sponsors zoeken om in februari weer in Daytona aan de start te staan. Day kan niet tijdig een licentie halen om daar mee te doen, ik ben dus de enige die de Euro Nascar kan vertegenwo­ordigen in Daytona.”

Goossens wint

De man van het weekend was Marc Goossens. “Ontketend”, in Alon Day’s woorden. Zondag reed The Goose weg van iedereen. “Zaterdag had ik geen gaatje gevonden bij Day en daardoor wist ik zondag dat ik het in de start moest doen. Deze overwinnin­g is een mooie afsluiter van mijn seizoen en ik ben blij voor Braxx Racing. Andere teams doen het met twee ingenieurs, wij zonder. Dit team heeft een lange weg afgelegd en deze overwinnin­g is een mooie bekroning.” Brabander Stienes Longin (5+5) werd vorig jaar in Zolder kampioen in Elite 2. Gisteren sloot hij zijn eerste seizoen bij de Elite 1 af met de titel bij de Juniors. Even werd het heet, toen de Norma van McDonald’s Racing in de pitlane in de fik vloog. Maar het brandje raakte snel geblust, de vlammen op het racepak van David Houthoofd werden uitgeklopt en Frédéric Vervisch snelde naar de overwinnin­g én de algemene titel in de Belcar. Teambaas François Bouillon miste de viering wegens zakelijke verplichti­ngen. Tom Boonen ruilde zijn Mustang in voor een BMW M235i van QSR, waarmee hij op 11 november ook de 24 Uur van Austin zal rijden. In Zolder werden Boonen en co 18de. Kalender 2018 - Circuit Zolder begint het seizoen 2018 met het openingswe­ekend van de Blancpain GT Series. De 24 Uur wordt vervroegd om niet langer samen te vallen met Pukkelpop. De Belcar rijdt vier keer in Zolder en twee keer in Spa. DTM: Rast kampioen - De Duitser René Rast (Audi, 6+2) is kampioen in de DTM. De laatste zeges gingen in Hockenheim naar Jamie Green (Audi) en Marco Wittmann (BMW). Maxime Martin (BMW) werd 4de en 6de. Hij is 8ste in de eindstand. WEC: dubbel voor Toyota - In Fuji boekte Toyota een dubbelslag in het WK Endurance. De zege ging naar het trio BuemiNakaj­ima-Davidson. Het Porsche-trio Bernhard-HartleyBam­ber werd pas vierde en moest het titelfeest­je nog even uitstellen.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Day viert zijn titel, Kumpen moet vrede nemen met de tweede plaats. Inzet: Goossens wint de slotrace.
Foto JEFFREY GAENS Day viert zijn titel, Kumpen moet vrede nemen met de tweede plaats. Inzet: Goossens wint de slotrace.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium