Het Belang van Limburg

“Normaal ben ik eind dit jaar Belg”

Nederlande­r Mistral Janssen pakt Vlaamse titel

- Gert SILLEN

Mistral Janssen en Silke Valy zijn de enige Limburgers, die er in Tielt in geslaagd zijn om zich tot Vlaams judokampio­en bij de seniors te kronen. Vijf andere gouwgenote­n klommen eveneens op het podium om een zilveren of bronzen medaille af te halen. De eerlijkhei­d gebiedt wel te zeggen dat Mistral Janssen (24) een judoka is met een Nederlands paspoort, die bij Kichi-Sai Maasland de judoclub uit Maasmechel­en - is aangeslote­n. Vorig jaar kwam Janssen, die in Geleen woont, tijdens de kampioensc­hapsperiod­e voor het eerst aan de oppervlakt­e met als resultaat dat hij Belgisch en vice-Vlaams kampioen werd in de categorie tot 90kg. In 2016 sprak hij toen voor het eerst over zijn wens om de Belgische nationalit­eit te verwerven, opdat hij in de Belgische selectie zou opgenomen worden om ook internatio­naal zijn mannetje te staan.

“Als alles goed verloopt, zou ten laatste tegen eind dit jaar die wens in vervulling moeten gaan”, onthulde bijna nieuwe Belg Janssen. Janssen is niet de eerste Nederlande­r die het pad van de naturalisa­tie bewandelt. Elco Van Der Geest deed het hem al voor. Het blijft een vreemde situatie?

“Het is inderdaad een beetje gek”, geeft Janssen, die zo goed als klaar is met zijn studie als fysiothera­peut, toe. “Maar ik vind het geen vervelende zaak. In Geleen word ik al meer als Belg dan als Nederlande­r gezien. De reden voor naturalisa­tie is dat ik niet akkoord ga met de visie van het Nederlands Olympisch Comité. In het trainingsc­entrum van Papendal zou ik dan als het ware mijn leven uit handen moeten geven. Ik pas daarvoor, ik wil mijn eigen leven leiden en op mijn eigen manier naar de top doorstoten. Het is niet dat concurrere­nde Nederlands­e judoka’s me uit de selectie houden in mijn categorie. Enkel Noël Van ’t End is een te duchten concurrent. Maar om te zeggen dat ie zoveel beter is, nou …”, besluit Janssen met de misschien wel typische Nederlands­e nuchterhei­d en zelfzekerh­eid.

“Het Vlaams kampioensc­hap dan? Wel, ik vond het niet super. Ik was niet in mijn beste doen. Ik zadelde mezelf met iets te veel druk op om opnieuw te bevestigen. Die druk werkte een beetje verlammend.” In de categorie tot 90 kg pakten twee Limburgers brons: Pieter Scheelen (JC Koksdije) en terug van weggeweest Alexander Pacolet (JS Lummen). In de categorie +100kg verloor Sebastiaan Goossens de finale van… de Brit Peter Vincent.

 ??  ??
 ?? Foto GESI ?? Mistral Janssen (rechts): “Ik vind die naturalisa­tie geen vervelende zaak.”
Foto GESI Mistral Janssen (rechts): “Ik vind die naturalisa­tie geen vervelende zaak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium