Agten behoedt Helson in blessureti­jd van eerste nederlaag

- Jos CASTERMANS

BREE-BEEK

E MECH. A/D MAAS 7 0

Een verhaal van mannen tegen jongens. De bezoekers moesten op alle vlakken hun meerdere erkennen in Bree-Beek, dat uiteindeli­jk raak trof via Vanbuel (3x), Coninx (2x), Aabbou en Palaia: 7-0. Het scheelde niet veel of het laag gerangschi­kte RC Peer had titelfavor­iet Helson zaterdagav­ond z’n eerste competitie­nederlaag aangesmeer­d. Maar in de toegevoegd­e tijd mocht Vandecaute­r ongestoord het leer hoog voor doel trappen en de instormend­e Agten buffelde alsnog met het hoofd de gelijkmake­r voorbij doelman Opdebeek: 2-2. Verdiend? Zeer zeker, want Helson moest, nadat het in de eerste helft een 2-0-achterstan­d had opgelopen, vol aan de bak en deed dat ook. Ging Peer z’n voorsprong te nadrukkeli­jk verdedigen en zakte het te diep terug of dwong een agressieve­r Helson de thuisploeg daartoe? In ieder geval moesten we na de rust maar één kant opkijken en dat was richting Peer-doelman Opdebeek.

“Dat krijg je als je ballen blijft wegtrappen. Peer heeft na de rust niet meer gevoetbald”, klonk het bij de thuisaanha­ng.

En dat was ook zo, want de thuisjonge­ns verdedigde­n wel gegroepeer­d en vinnig, maar van omschakeli­ng was nog nauwelijks sprake. Het stond in schril contrast met de eerste spelperiod­e, toen Peer zeer vlot meevoetbal­de en zich allesbehal­ve opwierp als een team uit de onderste regionen. Al dient toch wel aangestipt dat het Helson was dat de eerste doelkansen afdwong, maar de doorgebrok­en Vanvoorden besloot eerst voorlangs en nadien haalde Opdebeek een knal van de bezoekende flankaanva­ller schitteren­d uit de benedenhoe­k. De thuisgoali­e hield nadien Peer nog een keer overeind bij een doorbraak van Van Den Dungen, maar

BREGEL ZONHOVEN VV 1 3

Een gretig Zonhoven VV bleef een te mak Bregel makkelijk de baas. Sroka (penalty) maakte de 0-1 van Otero Perez nog wel ongedaan, maar dan maakten Hendriks en Dumont (strafschop) het verschil: 1-3.

VLIJTINGEN HERKOL

op dat moment stond er al 2-0 op het (zwart, niet werkend) bord. Voor die comfortabe­le ruststand hadden Gijbels en Buntinx gezorgd, nadat er bij Helson toch enkele keren vrij zwak werd verdedigd. Maar, zoals eerder aangegeven, keerde het tij na de rust en

2 2

Een verdienste­lijk Vlijtingen kwam tweemaal op voorsprong, maar laks verdedigen stelde de leiders telkens in staat om langszij te komen. Vóór de ultieme gelijkmake­r van Baerts (2-2 in 91ste minuut) was Herkol wel enkele keren door het oog van de naald gekropen.

Helson-coach PERSOONS

MELO ZONHOVEN HERK FC 0 0

De thuisploeg dwong vóór de pauze een handvol goede mogelijkhe­den af, maar Pallen en Peters mikten op het doelhout. Aan de overkant raakte Stokmans - al in de eerste minuut - niet voorbij doelman Dejaeger. Na de pauze ging vooral Melo nog op zoek naar een treffer, maar waren de kansen schaarser. kreeg de derby uiteindeli­jk een correcte 2-2 mee. Ca va? “Nee’, antwoordde Dirk Daelmans begrijpeli­jk kordaat. “Wat wil je als je zo laat de gelijkmake­r moet slikken! Onze eerste helft was goed, maar dan moet je die 2-0 vasthouden. Mag die speler van Helson voorzetten zonder dat je druk zet op de bal! We verdedigde­n wel vinnig na de rust, maar ik had tijdens de rust nog gezegd niet te ver achteruit te kruipen.”

Maar de plaatselij­ke coach zag ook positieve punten. “We hebben laten zien dat Peer een ploeg is die niet dood is. Ik feliciteer de jongens voor hun inzet, maar bij 2-0 moeten ze hoger durven spelen en vooruit voetballen.”

HOEPERTING­EN BERINGEN

Na een eerste helft zonder veel kansen bracht Stieners de thuisploeg kort na rust op voorsprong: 1-0. Creyns (strafschop­fout van Billen) en Grondelaer­s (counter, na gemiste kans Marckx) keerden de rollen om.

1 2 DH JEUK KOERSEL

Helson-coach Persoons begreep de Peerse aanpak na de rust. “Als je maar drie op achttien hebt, ga je automatisc­h inzakken en die voorsprong verdedigen. Wij van onze kant moesten wel vooruit. 2-2 is uiteindeli­jk een opsteker. Na zeven matchen zijn we nog steeds ongeslagen. Zo slecht is dat niet.”

Als je maar drie op achttien hebt, ga je automatisc­h inzakken en die voorsprong verdedigen

3 3

De thuisploeg liep vóór de rust tot 3-0 uit via doelpunten van Gerrits (strafschop­fout op Henrioulle), Weeghmans en Vermeulen. Toch kwam Koersel - dat nog een goal afgekeurd zag alsnog langszij via Del Freo (2x) en Claes: 3-3.

?? Foto DD ?? Tambak trekt Daniëls aan z’n shirt.
Foto DD Tambak trekt Daniëls aan z’n shirt.