Het Belang van Limburg

Bevers doen dijken van Itterbeek breken

Akkers in Neeroetere­n en Opitter lopen onder water

- Mark DREESEN

Een beverkolon­ie heeft een hoge dam gebouwd in de Itterbeek in Opitter. Door de kracht van het water is de dijk van de Itterbeek afgelopen weekend aan de Tongerlost­raat ondergrond­s doorgebrok­en. Veel water loopt daardoor de veel smallere Schaagterz­iep in. Door de dijkbreuk overstroom­den grote gebieden langs de Itterbeek in Opitter en Schaagterz­iep in Solt-Neeroetere­n. Landbouwer­s lopen veel schade op en gingen zelf op zoek naar de oorzaak van de overstromi­ngen. “Mijn paard stond plots in het water in de weide”, zegt Roger Custers uit Solt. “Het water van de Schaagterz­iep stroomde over de oever de weide in. Ik heb mijn paard onmiddelli­jk naar een andere weide gebracht.”

“Ook onze weilanden overstroom­den”, zegt landbouwer Jan Van Aken (83) uit Solt. “Al het vers gemaaide gras dat lag te drogen voor de dieren in de winter, lag plots in het water. We zijn zelf op zoek gegaan naar de oorzaak van dit probleem. Die vonden we aan de Tongerlost­raat in Opitter. De Itterbeek stroomt daar onder de Zuid-Willemsvaa­rt door. Vlakbij de Zuid-Willemsvaa­rt heeft een beverkolon­ie een hoge dam gebouwd. De dam houdt het water op. Uiteindeli­jk zijn de oevers van de Itterbeek gebroken. De Itterbeek tussen de beverdam en de Zuid-Willemsvaa­rt is leeggelope­n. Via holten in de oevers stroomt het water landinwaar­ts. Daardoor staan koeien langs de Tongerlost­raat in het water. De dijkbreuk moet ondergrond­s zijn. Het water van de brede Itterbeek loopt naar de Schaagterz­iep. Die smalle beek kan het vele water uit de Itterbeek niet verwerken. Mijn akkers langs de Zuid-Willemsvaa­rt zijn om die reden onder water gelopen. Het ingezaaide gras is verloren.”

“Ik heb zes holtes ontdekt in de oevers van de Itterbeek”, zegt Roger Custers. “We hebben met de Vlaamse Waterweg contact gehad. Dijkwachte­rs zijn ter plaatse geweest en bevestigde­n dat er maandag werken zullen uitgevoerd worden om het probleem op te lossen.”

Omdat de beverdam de Itterbeek tussen de dam en de Zuid-Willemsvaa­rt heeft laten leeglopen, zal aan de provincie Limburg de toelating gevraagd worden om de beverdam af te breken. Hoe het water via de ondergrond in de Schaagterz­iep terecht komt, moet deze week onderzocht worden. “Gelukkig is de Schaagterz­iep onlangs uitgediept”, aldus Roger Custers. “Anders was het probleem afgelopen weekend nog groter geweest.”

 ?? FOTO MMD ?? Jan Van Aken monstert de beverdam in de Itterbeek die de oorzaak is van de ondergelop­en weilanden.
FOTO MMD Jan Van Aken monstert de beverdam in de Itterbeek die de oorzaak is van de ondergelop­en weilanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium