Het Belang van Limburg

Sebastian Kurz (31) wordt Europa’s jongste leider

Te jong voor kinderen, maar oud genoeg om Oostenrijk te leiden

- Roger HUISMAN

Zoals voorspeld heeft de piepjonge Sebastian Kurz de verkiezing­en in Oostenrijk gewonnen. Wellicht gaat christende­mocraat Kurz in zee met de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij FPÖ die net niet over de sociaaldem­ocraten kon wippen. Kurz wordt de jongste regeringsl­eider in Oostenrijk sinds WOII.

Oostenrijk stevent recht af op een regering met de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij FPÖ en de christende­mocratisch­e volksparti­j ÖVP. Uit de eerste uitslagen van de parlements­verkiezing­en komt de ÖVP van de piepjonge Sebastian Kurz (31) als grote winnaar uit de bus, met 31,4 procent van de stemmen. De ÖVP wint hiermee fors terrein. De partij laat de FPÖ achter zich. De sociaaldem­ocratische SPÖ stabilisee­rde volgens de laatste uitslagen op 26,8 procent. De rechtsradi­cale partij van de ooit met neonazi’s flirtende Heinz-Christian Strache ging met 5,8 procent vooruit en haalde 26,3 procent. Hiermee zette de partij de beste score neer sinds 1999. De Groenen kregen een oplawaai van min 8,7 procent en zouden met 3,7 procent net niet de kiesdrempe­l van vier procent halen.

Vuil

Hoewel er verschille­nde coalitiemo­gelijkhede­n zijn, lijkt Oostenrijk zich op te maken voor een regering tussen de FPÖ en de ÖVP van huidig minister van Buitenland­se Zaken Sebastian Kurz. Die vindt zichzelf te jong voor kinderen, maar oud genoeg om de nieuwe kanselier van de 8,7 miljoen inwoners tellende Alpenrepub­liek te worden.

Oostenrijk heeft er een bizarre en vuile verkiezing­scampagne op zitten. Kurz, die er prat op gaat dat hij de Balkanrout­e voor vluchtelin­gen heeft gesloten, slaagde erin de thema’s van de FPÖ te kapen. In 2015 kreeg Oostenrijk 90.000 vluchtelin­gen over zich heen, relatief meer dan Duitsland. Koren op de molen van de FPÖ die helemaal de euroscepti­sche en islamvijan­dige kaart uitspeelde. Op het hoogtepunt van de vluchtelin­gencrisis flirtte de partij met de kaap van 35 procent in de peilingen, ten koste van de ÖVP. Tot Sebastian Kurz daar eerder dit jaar de macht overnam en vrij snel de stekker uit de grote coalitie met de SPÖ trok. Kurz besloot de FPÖ met gelijke wapens te bevechten. In een strategien­ota omschreef hij de basisstemm­ing van de Oostenrijk­se bevolking met kernwoorde­n als angst, nijd, haat en ontstemd over het systeem. Hij zag vooral de angst voor buitenland­se overheersi­ng en het gevoel niet meer baas in eigen huis te zijn.

Spot

Volgens Kurz was er maar één manier om de FPÖ af te remmen en dat was tegemoetko­men aan deze basisstemm­ing. Kurz stuurde zijn partij richting rechts met belofte om de migrantenr­outes naar Europa te sluiten, de sociale uitkeringe­n voor asielzoeke­rs op een laag niveau te houden en vreemdelin­gen uit te sluiten van uitkeringe­n tot ze vijf jaar in Oostenrijk gewoond hebben. Tijdens de campagne verbond hij ieder thema met migratie, of dit nu over crèches, belastinge­n of rechtvaard­igheid ging. Dat leverde hem spottende commentare­n op. “In de verkeerspo­litiek zou hij zeggen dat het probleem de burkadraag­sters zijn die illegaal dubbel parkeren op de rijbaan voor islamitisc­he crèches”, merkte een commentato­r van de zender ORF op. De campagne was er een van vuile streken. De SPÖ had een adviseur in dienst die Kurz op Facebook door ‘fake news’ in diskrediet bracht. De ÖVP werd ervan verdacht een voormalige medewerker van de SPÖ veel geld aangeboden te hebben in ruil voor insiderinf­ormatie. De FPÖ beschuldig­de Kurz ervan dat hij hun verkiezing­sthema’s inpikte en FPÖ-topkandida­at Heinz-Christian Strache noemde hem een “oplichter”.

Angsten domineren

Merkwaardi­g is dat de Oostenrijk­ers vorig jaar met Alexander Van der Bellen een Groene president kozen die offensief campagne voerde voor een open samenlevin­g. Dat kapitaal is tijdens de voorbije campagne niet aangeboord. Volgens onderzoeke­r Christoph Hofinger van het sociale onderzoeks­centrum SORA ervaren veel mensen uit de middenklas­se een innerlijke gespletenh­eid. Aan de ene kant maken ze zich zorgen over de vele inwijkelin­gen maar aan de andere kant blijft er nog de bereidheid om deze vluchtelin­gen te helpen. Tijdens de campagne domineerde­n die angsten en ergernisse­n. De grote partijen hebben volgens Hofinger deze verscheurd­heid niet begrepen. Als winnaar van de verkiezing­en heeft Kurz het recht om als eerste een regering samen te stellen. Een grote coalitie met de SPÖ lijkt uitgeslote­n, dus moet hij wel in zee gaan met de FPÖ.

Oostenrijk mag zich opmaken voor een kanselier die zich te jong vindt voor kinderen maar oud genoeg om zijn land te leiden

 ??  ??
 ?? FOTO AFP
FOTO AFP ?? Heinz-Christian Strache van de rechts-radicale FPÖ mag wellicht mee de regering vormen. Sebastian Kurz, de piepjonge nieuwe kanselier van Oostenrijk.
FOTO AFP FOTO AFP Heinz-Christian Strache van de rechts-radicale FPÖ mag wellicht mee de regering vormen. Sebastian Kurz, de piepjonge nieuwe kanselier van Oostenrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium