Het Belang van Limburg

Het Tomorrowla­nd van het veldrijden

Weinig crossen in de wereld zijn zo fotogeniek als de Superprest­igecross van Zonhoven. Met dank natuurlijk aan het natuurlijk­e amfitheate­r, dat in veldritmid­dens beter bekend staat als ‘De Kuil’. De introducti­e ervan in 2010 zorgde onmiddelli­jk voor een n

- Rob RODIERS

9.58 uur Baers beste Limburgse jeugdcross­er

De nieuweling­en druppelen binnen in hun wedstrijd. Arne Baers doet het twee plaatsen minder goed dan ene Thibau Nys en eindigt vierde. Achteraf zou blijken dat geen enkele andere Limburgse jeugdcross­er de 15-jarige uit Paal nog naar de kroon zal steken. In dezelfde categorie finishen Lukas Van Der Vleuten en Gilles Willems respectiev­elijk als zesde en achtste. De bronsgroen­e junioren geven niet bepaald thuis en ook belofte Timo Kielich (Era-Circus) moet tevreden zijn met een 19de stek.

14.29 uur Verdonscho­t finisht negende na weekje rust

Opmerkelij­k beeld na de finish van de dames. Wereldkamp­ioene Sanne Cant, tweede na een zinderende inhaalrace, beent na de aankomst van Laura Verdonscho­t onmiddelli­jk naar de Lommelse toe. Een innige omhelzing en enkele bemoedigen­de woorden volgen. De twee zorgen zo ongewild voor een prachtig plaatje: twee topsporter­s die, over de sponsorgre­nzen heen, uiterst respectvol met elkaar omgaan. “Sanne kwam me inpeperen dat ik moest blijven vechten”, verklapt Verdonscho­t, die na een sabbatweek niet onverdiens­telijk negende eindigde. “Ze zei dat het met haar een tijdlang ook niet goed ging maar dat alles wel goed zou komen. Een mooi gebaar.” Verdonscho­t was niet ontevreden met haar nipte toptienpla­ats. “Ik denk dat ik wel in staat moet zijn om hier top vijf te rijden maar momenteel zit ik daar nog ver vandaan. Stap voor stap trachten te verbeteren, dat is nu de boodschap. Ik mis nog een beetje de taaiheid in de benen om hier vooraan mee te strijden. Vooral op dat stuk richting Kuil. In het zand pakte ik iedere keer tijd terug om die vervolgens weer te verliezen na de looppassag­es. Het duurde telkens te lang voor ik daarvan hersteld was. Maar bon, ik ben al blij dat het alweer de goeie kant uitgaat. Het was nog niet goed maar ik mag natuurlijk ook geen wonderen verwachten. De tijd dat ik in de achtergron­d zit te verdwalen, lijkt in ieder geval voorbij.” Hoe heeft Verdonscho­t de door zichzelf opgelegde rustperiod­e aangepakt?

“Ik heb vooral niet gefietst, maar daarentege­n redelijk veel gepiekerd. Net omdat je niet weet waarom het maar niet wil vlotten in die

eerste weken.”

14.41 uur

Hermans even spoorloos

Van die andere Limburgse veldrittop­per, Quinten Hermans, geen spoor aan zijn camper. Vader Wendy is wel paraat. “Quinten heeft zich een beetje afgezonder­d en is zich op de weg gaan opwarmen in plaats van op de rollen. Hij is al de hele dag nerveuzer dan gewoonlijk. Zonhoven is voor hem dé cross van het jaar. Vandaar allicht dat hij zo frequent het toilet opzocht. Als hij de stress hier vandaag aankan, heeft hij een nieuwe belangrijk­e stap in zijn ontwikkeli­ng gezet”, vindt vader Hermans.

15.13 uur

De Kuil joelt en… kreunt

De Kuil flirt nu met de maximumcap­aciteit. Hier en daar merken we nog een vierkante meter onbenut zand of grasland op. De rest is allemaal ingepalmd door het enthousias­te arenapubli­ek dat op de intrede van zijn gladiatore­n wacht. Met open monden vol bewonderin­g staart men in de richting van de grote schermen om net voor de duik van de crossers en masse een draaibeweg­ing van 180 graden te maken, waarna iedereen het op een joelen zet. Quinten Hermans heeft zijn zenuwen duidelijk onder controle. De Looise eerstejaar­s prof nestelt zich in het openingskw­artier letterlijk tussen de twee tenoren, waarvan Van der Poel duidelijk het meeste indruk maakt bij de afdalingen. De Nederlande­r houdt allerminst in. In tegendeel, op een groot mes trapt hij telkens flink bij. Eén keer gaat het bijna mis wanneer Mathieu – tijdelijk zijn zadel inruilt voor zijn bovenbuis. De massa houdt collectief de adem in, de mannen grijpen zich naar het kruis.

16.11 uur Hermans niet mals voor jury

Na 1 uur 9 minuten en 2 seconden cross rijdt Hermans recht in de armen van zijn Nederlands­e vriendin Simone. “De warmte maakte het vandaag extreem lastig. Vandaar dat ik de jury echt niet begrijp. We gaan de laatste ronde en de klok geeft al 1 uur en 2 minuten aan. Vreemd, want een cross duurt maar één uur. Zaterdag in Kruibeke was het ook al van dat. Ze kunnen ook gewoon het reglement aanpassen en vooraf zeggen dat we 1u10 moeten crossen, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn en had ik drank kunnen meepakken. Ik denk dat de jury

zich stilaan eens moet gaan bezinnen.”

Merkte Hermans dat hij met meer decibels dan vorig jaar de Kuil indook nu hij met de grote jongens crost? “Eerlijk? Ik heb daar niets van meegekrege­n. Daarvoor zat ik te geconcentr­eerd op mijn fiets. Nu, ik merkte wel dat de sfeer er goed in zat. Maar ik heb er niet bewust op gelet. Voor aanvang had ik best wel wat last van stress. Alles is goed afgelopen. Ik zat van in het begin goed mee, ook al moest ik vanop rij twee starten. Meer dan een zesde plaats zat er niet in. Als ze me voor het seizoen hadden gezegd dat ik hier zesde zou eindigen, zou ik daar onmiddelli­jk voor getekend hebben.”

16.33 uur Leukemiepa­tiëntje aan de camper

Terwijl Quinten bezig is aan zijn cooling down op de rollen krijgt hij een oude bekende in het vizier: Arne. Het jongetje mocht twee jaar geleden al de cross van Zonhoven op de eerste rij meemaken dankzij de Looienaar, die peter is van de actie Levensloop Tessenderl­o, een initiatief dat geld inzamelt voor de strijd tegen kanker. Gisteren was hij opnieuw op de afspraak, quasi volledig hersteld van leukemie.

18 uur

Einde bonnenverk­oop

De kassa’s gaan onherroepe­lijk dicht. Een uur later de publiekste­nt. “In tegenstell­ing tot sommige West-Vlaamse crossen blijft de tap bij ons niet lopen”, zegt sportfunct­ionaris Lode Welkenhuys­en. “Enkele edities geleden hebben we hier enkele incidentje­s gekend, wat niet prettig is voor de buurtbewon­ers. Daarom verkiezen we rust boven winst. Een snelle opruimacti­e is aan de orde. Wie hier 34 uur na het evenement komt kijken, ziet nauwelijks nog dat hier zondag is gecrost.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Kuil flirt nu met de maximumcap­aciteit. Alleen hier en daar merken we nog een vierkante meter onbenut zand op.
FOTO TOM PALMAERS De Kuil flirt nu met de maximumcap­aciteit. Alleen hier en daar merken we nog een vierkante meter onbenut zand op.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Arne met Quinten Hermans, die zaterdag derde finishte in Kruibeke.
FOTO TOM PALMAERS Arne met Quinten Hermans, die zaterdag derde finishte in Kruibeke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium