Het Belang van Limburg

Terugkijke­n naar de oerknal

-

De bouw van de Einstein-telescoop moet wetenschap­pers in staat stellen om dieper in het heelal te kijken dan vandaag mogelijk is. Mogelijk tot aan de oerknal. Einstein voorspelde al in 1916 in zijn relativite­itstheorie het bestaan van zwaartekra­chtgolven. Net zoals er rimpels ontstaan in water als je er een steen ingooit, gebeurt hetzelfde in de ruimte als er een grote hoeveelhei­d energie vrijkomt. Bijvoorbee­ld wanneer sterren ontploffen of twee zwarte gaten botsen en samensmelt­en. In september 2015 werd voor het eerst zo’n zwaartekra­chtgolf waargenome­n in het bovengrond­se onderzoeks­instituut LIGO in de VS. Daar worden voortduren­d laserstral­en afgeschote­n in twee tunnels van drie kilometer lang. Op het einde van de tunnels worden de stralen weerkaatst met spiegels. Normaal komen de bundels elkaar op hetzelfde punt weer tegen, maar als een zwaartekra­chtgolf passeert, vervormt dat de aarde een heel klein beetje. Daardoor wordt de ene buis tijdelijk iets langer, terwijl de andere buis korter wordt. Op dat moment zullen de laserstral­en niet meer perfect samenvalle­n, waardoor de zwaartekra­chtgolf kan worden gedetectee­rd.

Nobelprijs

De eerste zwaartekra­chtgolf die zo werd waargenome­n, GW150914, was veroorzaak­t door twee samensmelt­ende zwarte gaten op 1,3 miljard lichtjaar van de aarde. De ontdekking leverde de Amerikaans­e wetenschap­pers Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne zopas de Nobelprijs voor Natuurkund­e op. Gisteren werd ook bekendgema­akt dat in augustus al de vijfde zwaartekra­chtgolf is waargenome­n. Het ging om de eerste waarneming van twee botsende ‘neutronens­terren’. Volgens wetenschap­pers is zo’n botsing de enige manier waarop zware metalen zoals goud en platina kunnen worden aangemaakt.

Met de sterkere Einstein-telescopen moeten we in staat zijn om nog verder terug te gaan in de geschieden­is van het heelal. De huidige telescopen – die werken met licht of röntgenstr­alen – kunnen terugkijke­n tot 300.000 jaar na de oerknal. Alles wat daarvoor gebeurde is in een soort mist gehuld, omdat er toen gewoonweg geen licht was in het heelal. “Dankzij de zwaartekra­chtgolven kunnen we terugkijke­n tot ‘tien tot de min 35ste seconde’ na de oerknal, meteen na het ontstaan van ons heelal dus”, aldus fysicus Jo van den Brand, de bezieler van het Nederlands­e project. Die kennis moet ons in staat stellen om te begrijpen welke natuurkund­ige processen zich hebben afgespeeld tijdens de oerknal.

 ??  ?? De plannen voor de Einstein-telescoop in Nederlands-Limburg zorgen ook in onze provincie voor enthousias­me.
De plannen voor de Einstein-telescoop in Nederlands-Limburg zorgen ook in onze provincie voor enthousias­me.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium