Het Belang van Limburg

Apothekers moeten Vlamingen aansporen om griepvacci­n te halen

-

Alle Vlaamse apothekers krijgen een pin waarmee ze hun klanten moeten aansporen tot vaccinatie tegen griep en tegen pneumokokk­en.

Als startsein voor de jaarlijkse campagne voor het vaccin, kregen de apothekers gisteren de eerste griepprik. Daarbij hoorde ook een pin met de boodschap: ‘Ik ben gevaccinee­rd, jij ook?’ “Het is de bedoeling dat dit aanzet tot een gesprek met de patiënt”, aldus Dirk Vos van het Vlaams Apothekers Netwerk. Veel Vlamingen komen immers zelden bij een dokter, maar wel vaak bij hun apotheker. De meeste apothekers laten zich wel vaccineren, maar toch komt ook bij hen de vaccinatie­graad niet boven 90 procent uit.

Eén op de tien Belgen zal deze winter griep krijgen, en bij één op honderd zorgt dat voor ernstige, soms dodelijke complicati­es.

30 maanden met uitstel geëist voor aanvaller van Raoul Hedebouw

Het parket heeft voor de rechtbank van

Luik 30 maanden cel met uitstel en verplichte psychologi­sche begeleidin­g gevorderd voor Mustafa S.

De 62-jarige Luikenaar staat terecht voor de aanval op PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. De politicus kreeg een messteek in de bil tijdens zijn 1 meitoespra­ak in Luik. Mustafa S. verklaarde dat hij zijn daad niet betreurt en de actie had gepland. “Ik wilde dat hij zou lijden zoals de burgers.” S. gaf nog aan dat hij zijn daad stelde omdat Hedebouw niet had geantwoord op zijn brieven waarin hij de laksheid van het gerecht had aangeklaag­d.

150 speurders leren in Brussel over onderzoek na radioactie­ve bom

BRUSSEL - Hoe vind je het spoor naar de terrorist als er een radioactie­ve bom is ontploft? Voor zulke nieuwe technieken komen 150 Europese speurders vandaag samen in het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie (NICC) in Brussel.

“Terroriste­n willen paniek zaaien en zoveel mogelijk slachtoffe­rs maken”, zegt directeur-generaal Jan De Kinder van het NICC. “De kans bestaat dat ze in de toekomst ook chemische, biologisch­e, radioactie­ve of nucleaire bommen gaan inzetten.” Zo’n bom is niet alleen een gevaar voor de volksgezon­dheid, ze bemoeilijk­t ook het werk van forensisch­e onderzoeke­rs die op zoek gaan naar sporen van de dader. Je kan de plek van de misdaad immers niet zomaar betreden als ze gecontamin­eerd is. Samen met Europese partners werkte het NICC daarom procedures uit en ontwikkeld­e nieuwe toestellen. “Met die nieuwe apparatuur kunnen we al na enkele minuten achterhale­n met welke besmetting we te maken hebben, en beslissen hoe we de plek het best betreden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium