Het Belang van Limburg

“In drie jaar tijd stierven in Hasselt 24 daklozen”

Vzw Trawanten trekt op Werelddag tegen Armoede aan alarmbel

- Dirk JACOBS

Daklozenve­reniging Vzw Trawanten houdt vanavond in Hasselt een wake. Niet toevallig op de Werelddag van verzet tegen armoede. “Want de afgelopen drie jaar stierven in Hasselt 24 daklozen in het ziekenhuis”, zeggen Marcel Vanhex en Herwig Janssens van Trawanten. “Dat kan echt niet. En het probleem groeit.”

HASSELT -

De cijfers die de vzw aanhaalt, gaan over daklozen die in het ziekenhuis stierven. “Maar er zijn er ook die daar buiten, in een kraakpand bijvoorbee­ld, overleden”, zeggen Vanhex en Janssens van Trawanten. De 15 Hasselaren van de vzw zetten zich dag in, dag uit in voor de daklozen in de stad. “Vaak gaat het om een combinatie van gezondheid­sproblemen, slechte voeding en misbruik van alcohol of andere middelen.” “Bij de 24 overledene­n gaat het vooral over mannen, 19 tegenover vijf vrouwen. Zeven van hen hadden een partner, en ze laten 14 kinderen achter. Vijf hadden geen partner, maar wel elk een kind. Schrijnend­er kan het haast niet.” De vzw trekt dan ook aan de alarmbel: er moet iets veranderen. “De daklozenco­ördinator binnen het OCMW doet wat ze kan, maar vaak ontbreken de middelen”, zeggen de twee. “Neem nu de winteropva­ng waarover deze week gestemd wordt. Het CAW is kandidaat om die uit te baten, maar ook de groep G4S, die dat vorig jaar al deed. Welke criteria gaan daarbij gehanteerd worden? Voor ons

vzw Trawanten moeten ze het principe ‘bed, bad en brood’ op dezelfde plaats huldigen, maar dat lijkt weer niet te lukken. Bovendien willen we dat iedereen die er behoefte aan heeft, er toegelaten wordt, minstens voor enkele nachten. Nu is de opvang enkel weggelegd voor wie in Hasselt bekend is.”

Onrecht

“We leveren met stad en OCMW veel inspanning­en voor de 16 daklozen en 88 thuislozen in Hasselt”, counteren burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) en OCMWvoorzi­tter Brigitte Smets (sp.a). “Ter vergelijki­ng: in 2014 waren dat nog 52 daklozen en 93 thuislozen. Zo hebben we binnen het OCMW een voltijdse coördinato­r dak- en thuislozen, zijn er binnen de stad vijf straathoek­werkers actief en voorziet het OCMW in dag- en nachtopvan­g. Niemand hoeft in onze stad op straat te leven, laat staan te sterven. Iedereen krijgt via onze coördinato­r een aanbod. Maar het gebeurt dat mensen dat aanbod niet aanvaarden.”

“Goed, maar niet goed genoeg”, vinden de Trawanten. “Armoede is een onrecht dat afgeschaft moet

Er moet dringend iets gebeuren, willen we volgend jaar niet nog meer overleden daklozen tellen

worden. Maar dan moeten de politiek en de maatschapp­ij het geweer van schouder veranderen. Daar is het nu hoog tijd voor, willen we volgend jaar niet nog meer overleden daklozen tellen.”

Wake en fakkeltoch­t aan Volkstehui­s Hasselt, van 19 tot 21 uur

X

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Marcel Vanhex en Herwig Janssens van vzw Trawanten.
FOTO SERGE MINTEN Marcel Vanhex en Herwig Janssens van vzw Trawanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium