Het Belang van Limburg

België loopt nog niet echt warm voor DAB+

Alle VRT-radiozende­rs vanaf vandaag digitaal te beluistere­n via de ether

- Koen SNOEKX

Vanaf vandaag zijn alle radiozende­rs van de VRT te beluistere­n via DAB+, een vorm van digitale radio via de ether zonder internetco­nnectie. DAB+ moet de opvolger worden van FM, al is de definitiev­e overgang van FM naar DAB+ pas voorzien voor 2022. “DAB+ heeft het voordeel dat er meer zenders en minder storingen zijn”, zegt Kristien Boels van Norkring, dat in Vlaanderen verantwoor­delijk is voor de uitrol van DAB+. Vandaag is 7,5 procent van de verkochte radiotoest­ellen uitgerust met DAB+. We lopen er dus nog niet massaal warm voor.

Wat is DAB+?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasti­ng, een vorm van digitale radio via de ether en dus zonder internetco­nnectie. “DAB+ heeft heel wat voordelen in vergelijki­ng met FM”, zegt Kristien Boels. “Je kan meer zenders ontvangen, gemakkelij­k tussen zenders switchen zonder een frequentie te moeten zoeken, de geluidskwa­liteit is beter en er zijn minder storingen. Ook kan je met DAB+ extra informatie meegeven, zoals afbeelding­en van artiesten, weerkaarte­n of verkeersin­formatie.” Sommige DAB+ radiotoest­ellen hebben ook de optie om live uitzending­en te pauzeren en terug te spoelen of om radioprogr­amma’s op te nemen.

Welke zenders zitten op DAB+?

Vanaf vandaag is het mogelijk om alle radiozende­rs van de VRT (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, Klara en MNM) te ontvangen in DAB+. Daarnaast zijn er ook negen commerciël­e radiozende­rs via DAB+ te beluistere­n (Qmusic, Joe, Topradio, ClubFM, Family Radio, Radio Maria, Vbro en BBC World Service.) De dekking voor DAB+ is vandaag nog niet honderd procent gegarandee­rd. Zo is het uiterste noorden en zuiden van Limburg nog een blinde vlek. “De uitbreidin­g van de dekking gebeurt in fases, al kan je vandaag op de meeste plaatsen in Vlaanderen DAB+ ontvangen”, zegt Boels. “Wel kan het zijn dat je binnenshui­s geen bereik hebt door aanwezige obstakels zoals bijvoorbee­ld betonnen muren.”

Hoe kan je via DAB+ luisteren?

Om via DAB+ te luisteren, moet je uiteraard beschikken over een DAB+-radiotoest­el. De meeste van die toestellen kunnen vandaag ook nog FM ontvangen. Via DAB+ luisteren is gratis, daarin verschilt DAB+ van internetra­dio, die gestreamd wordt via het telecommun­icatienetw­erk waaraan dus kosten verbonden zijn. Uit eerder onderzoek van onderzoeks­bureau GfK, in februari van dit jaar, bleek dat zo’n 10 procent van de aangeboden radiotoest­ellen in de winkel DAB+ kunnen ontvangen. “Bij Bol.com is ruim 17 procent van de radio’s die te koop worden aangeboden uitgerust met DAB+”, zegt Patty Bouhuijs van Bol.com.

Verdwijnt FM definitief?

De bedoeling is dat DAB+ op termijn FM gaat vervangen, maar zo ver zijn we nog niet. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) voorziet de definitiev­e overschake­ling voor 2022. Tot dan blijft het dus mogelijk om via FM radio te luisteren. Noorwegen is vandaag het enige land in Europa dat al volledig van FM naar DAB+ is overgescha­keld. Ook onze buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk maken stapsgewij­s de overgang.

Hoe populair is DAB+?

Van alle 156.179 radiotoest­ellen die in het tweede kwartaal (apriljuni 2017) verkocht werden in België, konden 11.292 toestellen DAB+ ontvangen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van GfK. Dat komt neer op 7,2 procent. “Exacte cijfers voor het derde kwartaal (juli-september) zijn er nog niet, maar ook voor die periode schommelt het aandeel van DAB/DAB+-toestellen rond 7,5 procent”, zegt Jurgen De Mesmaecker van GfK. België loopt dus nog niet massaal warm voor DAB+. Analoge radiotoest­ellen die via FM ontvangen zijn nog altijd zeer populair. Zo was in het tweede kwartaal van dit jaar driekwart (76,2 procent) van de verkochte radiotoest­ellen analoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium