Het Belang van Limburg

PORTUGEES INFERNO EIST 38 LEVENS

Ook in Spanje vallen minstens drie doden bij hevige bosbranden

- Ruben STEEGEN

Bij hevige bosbranden in het noorden en het centrum van Portugal zijn al minstens 38 mensen om het leven gekomen. 6.000 brandweerl­ui bestrijden er sinds zondag de vlammenzee, die meer dan 500 verschille­nde brandhaard­en telt. Ook in Galicië, in Noord-Spanje, eiste het vuur al drie levens. Voor Portugal dreigt een herhaling van het drama begin juni, toen bij de ergste bosbranden in decennia meer dan zestig mensen om het leven kwamen. “Amper vier maanden later wordt het land opnieuw zwaar getroffen”, zegt Genkenaar Frank Van Lommel, die sinds 2012 de Bed & Breakfast ‘Carpe Diem’ runt in Alcobaça, tussen Porto en Lissabon. “Het is hier al maanden kurkdroog, waardoor het vuur zich razendsnel verspreidt. Zondag woedde de brand op amper twintig kilometer van ons huis, in de buurt van kuststad Nazaré. De vlammen zijn gelukkig niet tot bij ons geraakt. Wel hangt er vandaag (maandag, nvdr.) een indringend­e rookgeur en de hemel is grijsgrauw gekleurd.”

Ruim 6.000 Portugese brandweerm­annen proberen de vlammen al sinds zondag onder controle te krijgen. Met meer dan 500 verschille­nde brandhaard­en – waarvan een groot deel werd aangestoke­n – is blussen haast onbegonnen werk. Vooral de districten Coimbra en Castelo Branco, in het centrum van het land, en het bosrijke gebied ten noorden van Porto zijn bijzonder zwaar getroffen. Hoewel tientallen dorpen werden geevacueer­d en verschille­nde snelwegen

Frank VAN LOMMEL

Genkenaar die in Portugal woont

zijn afgesloten, lieten al 38 mensen het leven in het vuur Onder hen ook een baby’tje van nauwelijks één maand oud.

Catastrofe

“Door ex-orkaan Ophélia stond er zondag een strakke wind die het blussen verder bemoeilijk­te”, weet Frank. “Vandaag (maandag, ndvr.) lijkt het ergste voorbij, maar het zal nog dagen duren voordat de brand volledig onder controle is. Gelukkig wordt er later deze week eindelijk regen voorspeld. Maar voor Portugal is dit een catastrofe. In totaal zijn er deze zomer meer dan honderd mensen om het leven gekomen bij bosbranden. Een verschrikk­elijke tragedie.”

Zondag woedde het vuur op amper twintig kilometer van mijn huis

Aangestoke­n

Het vuur stopte overigens niet aan de landsgrenz­en. Ook de regio Galicië, in Noord-Spanje, kampt sinds zondag met hevige bosbranden, die volgens de lokale autoriteit­en zijn aangestoke­n. Honderden hectaren natuur gingen al in vlammen op en minstens drie mensen lieten het leven. Zo troffen hulpverlen­ers in de gemeente Nigrán twee verkoolde mannenlich­amen aan in een uitgebrand­e auto.

De volgende dagen zal de dodentol op het Iberische schiereila­nd vermoedeli­jk verder oplopen. In Portugal zijn zestien gewonden er immers bijzonder ernstig aan toe. Zeven anderen zijn al sinds zondag vermist.

 ?? Foto PHN ?? 6.000 brandweerl­ui bestrijden de 500 verschille­nde brandhaard­en in het centrum en noorden van Portugal. Een groot deel daarvan werd aangestoke­n.
Foto PHN 6.000 brandweerl­ui bestrijden de 500 verschille­nde brandhaard­en in het centrum en noorden van Portugal. Een groot deel daarvan werd aangestoke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium