Het Belang van Limburg

Elio for ever (?)

-

(Bron: Dienst Vreemdelin­genzaken) Tiens, hoe zou het gaan met Elio Di Rupo?

Tja, slecht. In geen tijd heeft hij bijna alles verloren. Tot voor kort bezat hij het record ‘langdurigs­te Waalse federale premier sinds WO II’, met 2 jaar en 10 maanden. Charles Michel onttroonde hem op 16 augustus 2017.

Veel erger: zijn partij, de PS, lijkt voorgoed naar de tweede plaats in Franstalig België verbannen, althans in de peilingen. Tweede in het Wallonië van Publifin met 20, 7% van de kiesintent­ies, na de MR (21, 4%). En pas derde in het Brussel van Samusocial: 1. MR 19,8%, 2. Défi 18, 4%. De PS crasht met 12, 1%.

Bovendien heeft Benoît Lutgen (cdH) in Wallonië de socialiste­n buiten de coalitie gekegeld. Het Waals Gewest dat de socialiste­n zo hard hebben gewild, ontglipt hen. Pijnlijker kan niet. Ja, hoe gaat het met Elio? Awel: “Schitteren­d”, zegt hij zelf. En inderdaad: op zijn 66ste is hij nooit zo strijdvaar­dig geweest. Al zoeken veel kiezers de logica: “Hoe kan men voorstande­r zijn van de terugkeer van de pensioenle­eftijd naar 65 jaar en zelf partijvoor­zitter tot (minstens) 2019 willen blijven?”, vroegen de sociale media zich af toen de gewezen eerste minister onlangs bij RTL zat. Zijn antwoord was goed voor de quote van de maand: “Ik overweeg pas op mijn 80ste uit te treden.” Elio for ever.

Hij gaat door: “Veel jobs zijn te veeleisend (blijkbaar niet de politiek, nvdr.) om na 65 te blijven werken. Daarom wil de PS geen verhoging van de pensioenle­eftijd. Nu: wie langer wenst te werken, moet dat kunnen.”

Ik heb de indruk dat Di Rupo vooral niet oud wil worden. De politiek en de fitnesszaa­l zijn voor hem blijkbaar de beste verjonging­sbron. Voor de PS komt het trouwens goed uit. In 2019 zal de Bergenaar zijn 20ste jaar vieren aan het hoofd van zijn partij, weer een record. Als de socialiste­n, zoals verwacht, het niet goed doen bij verkiezing­en, kan hij aftreden en de weg vrijmaken voor Paul Magnette die geen verantwoor­delijkheid voor de nederlaag zal treffen. Di Rupo blijft dan burgemeest­er van zijn geliefde Bergen: twee mandaten tot zijn 79ste, de kaap van 80 wordt quasi gerond. Behalve dat er een kaper op de kust is: de getalentee­rde Nicolas Martin, PS-schepen in Bergen, ironisch genoeg een ontdekking van Di Rupo, en steeds populairde­r. Martin (41) zegt openlijk dat hij “ooit” burgemeest­er wil worden. Zonder precieze datum. Maar hij heeft ambitie. In Wallonië wordt wie de meeste stemmen behaalt op de grootste lijst van de meerderhei­d de burgemeest­er. De kiezer zal dus beslissen, zelfs de Bergense keizer moet dit aanvaarden. Besluit: hoe is het met Elio? Antwoord binnen 362 dagen.

Lees meer op HBvL.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium