Het Belang van Limburg

Iraaks leger bezet Kirkoek

Bagdad reageert op Koerdisch referendum

- Luc STANDAERT/Jan BEX

Het Iraakse leger heeft gisteren de controle overgenome­n over een aantal strategisc­he plaatsen in de noordelijk­e Iraakse provincie Kirkoek. Die werd al sinds 2014 gecontrole­erd door de Koerden, maar toen de Koerden eind september kozen voor onafhankel­ijkheid kwam er een einde aan het gedoogbele­id van Bagdad.

KIRKOEK -

De Koerden hebben al sinds de val van Saddam Hoessein een autonome regio in het noordweste­n van Irak. Kirkoek hoort daar eigenlijk niet bij, hoewel een groot deel van de bevolking er Koerdisch is. Toen in 2014 het Iraakse leger in Kirkoek op de vlucht ging voor IS, werden de stad en de provincie Kirkoek met haar belangrijk­e olievelden overgenome­n door de Koerdische Peshmergas­trijders.

Dat bleef eigenlijk zo tot gisteren het Iraakse leger de regio binnen rukte en een aantal strategisc­he punten, waaronder een militaire basis, een olieraffin­aderij en ook de overheidsg­ebouwen in de stad Kirkoek, bezette. De Peshmerga’s van de Koerdische leider Massoud Barzani boden enig verzet, maar waren geen partij voor het beter bewapende Iraakse leger. De strijders van de rivalisere­nde PUK gaven het Iraakse leger vrije doorgang. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi moet het Iraakse leger “de dreiging van verdeeldhe­id afwenden”.

Status quo

De aanleiding tot het Iraakse optreden is het door sjeik Barzani georganise­erde referendum van 25 september waarbij de Koerden - en ook de inwoners van Kirkoek - zich massaal uitspraken voor een onafhankel­ijk Iraaks Koerdistan. De volksraadp­leging werd door Bagdad als ongrondwet­telijk van tafel geveegd. Door het referendum toch door te drukken, ook in de regio Kirkoek die niet tot de internatio­naal min of meer erkende autonome Koerdische regio hoort, maakte Barzani eigenlijk zelf een einde aan het status quo. Bagdad had er zich bij neergelegd dat het geen controle meer had over het Koerdische noorden van het land.

Premier Haider al-Abadi had vorige week nog gezegd geen confrontat­ie met de Koerden te zoeken en vrede te kunnen nemen met een gezamenlij­k KoerdischI­raaks bestuur voor Kirkoek. Maar zondag beschuldig­de Bagdad de regering van Barzani ervan ook strijders van de TurksKoerd­ische PKK binnengeha­ald te hebben. De PKK wordt ook door de Europese Unie beschouwd als een terreurgro­ep.

Belgische militairen

Door hun referendum hebben de Koerden het niet alleen verkorven in Bagdad, maar ook in Washington en bij de internatio­nale coalitie die IS bestrijdt. Zowel de Peshmerga als het Iraakse leger zijn immers opgeleid en bewapend door de coalitie voor de strijd tegen terreurgro­ep IS.

De coalitietr­oepen houden zich uiteraard afzijdig van de strijd, ook de Belgen. In Irak opereren momenteel zo’n dertig Belgische militairen in opdracht van de Internatio­nale Coalitie. Ze ondersteun­en zowel Peshmerga’s als Iraakse Veiligheid­stroepen. De woordvoerd­er van Marc Compernol, chef Defensie: “België trekt geen partij in het geschil dat recent tussen de Peshmerga’s en de Iraakse Veiligheid­stroepen lijkt te bestaan. De Belgische militairen zijn niet actief in het omstreden gebied. De situatie, zowel politiek als op het terrein, wordt van dichtbij met veel aandacht opgevolgd.” Het Belgisch detachemen­t in Irak neemt sinds maart 2015 deel aan de opdracht ‘Valiant Phoenix’. De Belgische soldaten trainen en adviseren Iraakse strijdkrac­hten onder meer in commandote­chnieken, schootsond­erricht en medische bijstand. De Belgische grondtroep­en doen ook aan Advice and Assist van Iraakse strijdkrac­hten en Peshmerga’s op het terrein.

 ?? Foto REUTERS ?? De Iraakse regering gedoogt niet langer een onafhankel­ijke Koerdische regio.
Foto REUTERS De Iraakse regering gedoogt niet langer een onafhankel­ijke Koerdische regio.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium