Het Belang van Limburg

Madrid wil donderdag duidelijk antwoord van Puigdemont

-

In een nieuw ultimatum heeft de Spaanse regering het Catalaanse regiobestu­ur tot donderdag tien uur gegeven om een duidelijk antwoord (ja of nee) te geven op de vraag of het de onafhankel­ijkheid heeft uitgeroepe­n. Nog eens een ontwijkend­e respons zal als een ‘ja’ geïnterpre­teerd worden.

MADRID -

Een dergelijk antwoord uit Barcelona zal de trigger zijn voor het ingrijpen door de centrale regering dat premier Mariano Rajoy vorige week al aankondigd­e. Hij deed dat onomwonden, in tegenstell­ing tot de boodschapp­en die de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont sinds zijn opgeschort­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring naar Madrid stuurt. Ook in de brief waarmee hij gisteren antwoordde op de eerste deadline van Rajoy weigerde Puigdemont kleur te bekennen zoals door de Spaanse regering was geëist. Hij riep weer eens op tot dialoog, vermaande Madrid de repressie tegen Catalonië te staken en noemde expliciet ook de vervolging door de Spaanse justitie van Josep Lluis Trapero, het hoofd van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra.

Opruier

Gisteren eiste het Madrileens­e parket de aanhouding van Trapero op beschuldig­ing van opruiing en rebellie. De rechter besliste echter om hem niet achter de tralies te zetten. Hij moet zijn paspoort inleveren en mag het Spaanse grondgebie­d niet verlaten. Volgens de Spaanse aanklager heeft Trapera, een goede vriend van Puigdemont, getoond dat hij het afscheidin­gsproces actief steunt door zijn agenten opdracht te geven geen actie te ondernemen - met name op de dag van het referendum toen de Mossos niets deden om de stembureau­s te ontruimen of sluiten. Trapero is inmiddels tot een symboolfig­uur van de Catalaanse crisis uitgegroei­d, vooral door het kat-en-muisspel met zijn Spaanse opponenten.

Spagaat

Een tactiek die ook zijn baas Puigdemont volgt waardoor hij steeds meer in een spagaat zit. Aan de ene kant eisen delen van Puigdemont­s separatist­ische achterban, ook gisteren weer, de onmiddelli­jke onafhankel­ijkheidsve­rklaring. De ultralinks­e partij CUP heeft al haar steun aan Puigdemont opgezegd waardoor die zijn meerderhei­d kwijt is. Aan de andere kant dreigt de regering in Madrid met het opschorten van het regionale bestuur in Barcelona. De Spaanse vicepremie­r Soraya Sáenz de Santamaría maakte gisterocht­end duidelijk dat Puigdemont absoluut niet voldaan had aan het “verzoek” van Madrid “terwijl het toch niet zo moeilijk is om ja of nee te zeggen.”

Wat donderdag bij een verder uitblijven van ja of nee de reactie van Madrid zal zijn, maakte Santamaría niet duidelijk. Volgens de Spaanse krant El Pais zal wellicht een bewindvoer­der worden aangewezen in Barcelona die vooral de controle over de Mossos en over de financiële verrichtin­gen van de Generalita­t overneemt.

De conservati­eve minderheid­sregering Rajoy kan rekenen op de steun van de socialisti­sche PSOE voor het inzetten van artikel 155. De premier trok gisteren demonstrat­ief naar zijn eigen regio Galicië die door bosbranden getroffen wordt. Een duidelijk signaal dat de bal volgens Madrid nu toch echt in Barcelona ligt.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Spaanse regering geeft Puidgemont tot donderdag om duidelijk te maken of de onafhankel­ijkheid is uitgeroepe­n of niet.
FOTO REUTERS De Spaanse regering geeft Puidgemont tot donderdag om duidelijk te maken of de onafhankel­ijkheid is uitgeroepe­n of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium