Het Belang van Limburg

“Workaholic als ouder heeft negatief effect op kinderen”

Sebastian Kurz (31): oud genoeg om Oostenrijk­s kanselier te worden, te jong voor kinderen

- Joos MEESTERS

Na zijn verkiezing­soverwinni­ng in Oostenrijk is Sebastian Kurz (ÖVP) goed op weg om op zijn 31ste de jongste regeringsl­eider van Europa te worden. Hij komt dan aan het hoofd van een land met 8,7 miljoen inwoners, maar voelt zich naar eigen zeggen te jong voor kinderen. Vreemd? “Perfect logisch”, vindt professor gynaecolog­ie Hendrik Cammu. Wat zeggen de cijfers? “De gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse mannen aan kinderen beginnen, wordt niet geregistre­erd”, zegt VUB-professor gynaecolog­ie Hendrik Cammu. “We weten wel dat vrouwen gemiddeld op hun 28ste voor het eerst moeder worden. Je mag ervan uitgaan dat dat voor mannen één à twee jaar later is, rond hun dertigste dus.” Een ideale leeftijd om vader te worden is er niet. “Als vrouw kun je het best zorgen dat je je kinderen op je 35ste hebt”, zegt Cammu. “Bij mannen mag je daar een paar jaar bijdoen, maar je moet ook niet overdrijve­n. Na hun vijftigste hebben mannen immers meer kans op kinderen met een aangeboren afwijking. Bovendien is het niet leuk voor een kind om een extreem oude vader te hebben.”

Charles Michel

Miet Timmers, docent en onderzoeke­r aan het Hoger Instituut voor Gezinswete­nschappen (Odisee), stelt vast dat twintigers en jonge dertigers meer dan vorige generaties twijfelen om aan kinderen te beginnen. “Vroeger was het simpel: voor de man kwam het werk op de eerste plaats, voor de vrouw het gezin. Kinderen waren na het huwelijk een evidente stap. Vandaag is het meer een bewuste keuze. Als ouders in spe er niet voldoende tijd voor kunnen vrijmaken,

Miet TIMMERS Hoger Instituut voor Gezinswete­nschappen doen ze het liever niet. In het belang van de kinderen maar ook uit eigenbelan­g. Ze willen de best mogelijke ouders zijn, maar willen ook niet zomaar hun hobby’s of carrière opofferen. Daardoor stellen ze kinderen vaak uit.” De combinatie vaderschap en toppolitie­k is niet evident, zegt Timmers. “We hebben onlangs nog gezien hoe Charles Michel kritiek kreeg omdat hij een paar dagen afwezig was na de geboorte van zijn dochter. Jammer, want het hoeft elkaar niet per se in de weg te staan. Carrièrege­richtheid van ouders hoeft ook niet slecht te zijn, zolang er voldoende aandacht en tijd uitgaat naar de kinderen. Studies wijzen wel uit dat erge werkstress of situaties waarin een ouder een echte workaholic is, wel degelijk een negatief effect hebben op het welbevinde­n van de kinderen.”

Kennedyfig­uur

Professor Cammu noemt het “perfect logisch” dat Kurz’ hoofd niet naar kinderen staat. “Die man weet ook dat hij als 31-jarige kanselier een soort Kennedyfig­uur wordt, die van hot naar her wordt gesleurd en nooit thuis gaat zijn. Hij zou zijn kinderen toch nooit zien. Hij kan nog perfect vader worden als hij veertig is.” Tenzij de verantwoor­delijkheid van het vaderschap hem meer zou afschrikke­n dan de verantwoor­delijkheid om een land met 8,7 miljoen inwoners te leiden. “Het zou opmerkelij­k zijn dat hij een verantwoor­delijkheid dicht bij hem zwaarder zou inschatten dan een verplichti­ng die verder van hem staat”, zegt filosoof JeanPaul Van Bendegem (VUB). “Het hangt ervan af hoe groot je wereld is. Als die zich beperkt tot het gezin, zijn kinderen een uiterst belangrijk­e optie. Maar als je jezelf ziet op een schaal die het land omvat, hebben kinderen weinig zin. Mijn inschattin­g is dat voor iemand als Kurz het gezin een te kleine schaal is”, zegt Van Bendegem. “Dat hij zich te jong voelt voor nageslacht, wil trouwens niet zeggen dat hij de leiding van het land niet aankan. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten”, zegt Van Bendegem.

Toekomstig­e mama’s en papa’s willen de best mogelijke ouders zijn, maar willen ook niet zomaar hun hobby’s of carrière opofferen

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Sebastian Kurz (31) schudt de hand van een jong meisje. Zelf denken hij en zijn vriendin Susanne Thier (30) nog niet aan een eigen gezin.
FOTO EPA-EFE Sebastian Kurz (31) schudt de hand van een jong meisje. Zelf denken hij en zijn vriendin Susanne Thier (30) nog niet aan een eigen gezin.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium