Het Belang van Limburg

Geld verdiend omdat vluchten van Ryanair werden afgelast

- Kristof SIMOENS

Dat het een schande was, dat er slecht gecommunic­eerd werd, dat het knoeiers zijn. Ryanair kreeg de laatste weken de volle laag, nadat duizenden vluchten geschrapt werden. Maar nu blijken flink wat gedupeerde­n een mooie cent verdiend te hebben aan hun aanvankeli­jke miserie. “Al zou ik me toch niet te snel laten afwimpelen”, waarschuwt Test-Aankoop. Ryanair moest in september en oktober duizenden vluchten schrappen als gevolg van problemen met de werkrooste­rs van zijn piloten. Inmiddels heeft het bedrijf naar eigen zeggen al 97 procent van de honderddui­zenden gedupeerde­n terugbetaa­ld of omgeboekt. En terwijl er in het begin veel ongenoegen was over de aanpak van Ryanair, zijn verschille­nde toeristen nu zelfs blij dat het misging. “Ik ben aangenaam verrast door de afloop van de hele zaak”, zegt Filip Dupont. “Ik kreeg mijn tickets terugbetaa­ld, een compensati­e van 800 euro en vond bij de Portugese luchtvaart­maatschapp­ij TAP tickets voor dezelfde periode die maar 50 euro per persoon duurder waren. Dus onze vakantie naar Lissabon ging door en we verdienden er nog 700 euro aan ook.”

Onder druk

Filip is niet de enige Vlaming die een centje overhield aan het hele avontuur. Simon November van Test-Aankoop is niet onder de indruk. “Dat Ryanair de tickets terugbetaa­lt en de door Europa verplichte compensati­e geeft, is niet meer dan normaal. Mag ik er ook op wijzen dat wat nu als een vlotte afwikkelin­g overkomt, er gekomen is onder druk van de media, consumente­norganisat­ies en de politiek? Want eerst probeerde Ryanair eronderuit te geraken door overmacht in te roepen.”

Voor Test-Aankoop is de kous hiermee trouwens nog lang niet af. “Later deze week is er overleg met Ryanair. Onder meer over die fameuze travel vouchers van 80 euro: wij vinden de voorwaarde­n inzake reisperiod­e en geldigheid­stermijn veel te strikt. Bovendien moet Ryanair ook de uitgaven voor extra vervoer of hotelovern­achtingen als gevolg van de annulatie vergoeden, en dat verloopt veel minder vlot”, zegt November. “Wij houden dan ook de juridische piste van een class action (rechtszaak met een groep mensen tegelijk, nvdr.) in het achterhoof­d als Ryanair zijn verplichti­ngen niet nakomt”, aldus nog November.

 ?? FOTO DBA ?? Filip kreeg een compensati­e van Ryanair en vond ergens anders nog tickets die amper duurder waren. “Onze vakantie kon doorgaan, en we verdienden er nog eens 700 euro aan ook.”
FOTO DBA Filip kreeg een compensati­e van Ryanair en vond ergens anders nog tickets die amper duurder waren. “Onze vakantie kon doorgaan, en we verdienden er nog eens 700 euro aan ook.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium