Het Belang van Limburg

“Alle honing bevat resten van pesticiden”

-

FACT

Zowat overal in de wereld vind je omstreden pesticiden in de honing, met name neonicotin­oïden. Dat stelden Zwitserse onderzoeke­rs vast.

CHECK

Een Zwitsers onderzoeks­team schreef enkele jaren geleden een project uit waarbij aan burgers over de hele wereld gevraagd werd om honingstal­en te verzamelen, waarop de onderzoeke­rs analyses wilden uitvoeren. Meer bepaald zochten ze naar veelgebrui­kte pesticiden, de zogenaamde neonicotin­oïden, die beschikbaa­r zijn sinds de jaren 80 en minder schadelijk zouden zijn voor vogels in vergelijki­ng met oudere producten. Sinds de jaren 90 wordt gevreesd dat deze neonicotin­oïden wel schadelijk zijn voor bijen.

Dit onderzoek werd opgestart omdat het bijenbesta­nd ernstig bedreigd wordt. Tussen 2012 en 2016 verzamelde­n burgers meer dan 300 honingstal­en. Uiteindeli­jk werden er 198 stalen van over de hele wereld geanalysee­rd. In meer dan 75% van deze stalen vonden de onderzoeke­rs inderdaad kwantifice­erbare hoeveelhed­en neonicotin­oïden: gemiddeld 1,8 ng/gram honing. De maximale toegelaten hoeveelhei­d in voedingsmi­ddelen in de EU bedraagt 50 ng/gram. De sporen van pesticiden in honing zijn dus extreem laag en hebben geen effect op de gezondheid van de mens.

Voor het bijenbesta­nd is dit echter geen goed nieuws. Bijen zijn zo’n kleine wezentjes dat ze wel schade ondervinde­n van deze hoeveelhei­d pesticiden. Bijen spelen een zeer belangrijk­e rol in onze voedselket­en: bestuiving door insecten is noodzakeli­jk voor meer dan 75% van onze voedingsge­wassen. Wanneer er onvoldoend­e bijen zijn, komt dus ook onze voedselvoo­rraad in het gedrang. De huidige daling in het bijenbesta­nd is een alarmerend teken dat het niet goed gaat met het voedseleco­systeem, dus is er alle reden tot bezorgdhei­d. Toch kunnen we daar als consument niet veel aan doen, behalve beleidsmak­ers onder druk zetten om actie te ondernemen tegen alles wat de honingbij bedreigt. De honing die je thuis hebt staan, kan je rustig verder opeten.

 ?? FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium