Het Belang van Limburg

Huis gerenoveer­d in amper 10 dagen

Mutatie+ ontwikkelt renovatie van de toekomst

- Guido CLOOSTERMA­NS

In amper tien werkdagen een woning renoveren. Die stunt werd gerealisee­rd door Mutatie+, een samenwerki­ng van Limburgse bedrijven en kennisinst­ellingen. “Je kan met vakantie vertrekken, en als je terugkomt is de woning volledig gerenoveer­d”, aldus Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw Limburg. De renovatie van een woning is voor de meeste gezinnen een verre van ontspannen­de ervaring. Zes maanden tot een jaar in het stof, tussen het bouwafval en de rommel, materialen die niet op tijd worden geleverd, aannemers die niet op tijd beginnen, met frustratie en stress tot gevolg.

Het kan straks anders, en vooral veel sneller. “Mutatie+ is een proeftuinp­roject waarbij twintig bedrijven en kennisinst­ellingen de handen in elkaar hebben geslagen om drie demowoning­en te renoveren op drie pijlers: energie, comfort en levenslang wonen”, aldus Ann Verlinden van Belcare, die het project begeleidde. “Elke woning wordt gerenoveer­d in tien werkdagen.”

Op vakantie

Dat de uiteindeli­jke renovatie op de werf amper tien werkdagen in beslag neemt, wil volgens Chris Slaets van Confederat­ie Bouw niet zeggen dat het bouwproces nu zoveel sneller verloopt. “Er kruipt immers heel wat meer tijd in de voorbereid­ing. “Alles moet vooraf zorgvuldig gepland worden.”

Het grote voordeel van de renovatie, waarvan de prijs op zo’n 95.000 euro wordt geschat, is natuurlijk de snelheid. “De eigenaar kan bij wijze van spreken met vakantie gaan, en als hij terugkomt, is alles klaar”, aldus Chris Slaets. De renovatie van de woning was bovendien erg grondig. “Naast het extra isoleren van de woning, het plaatsen van een zonneboile­r en zonnepanel­en, werd een volledige badkamer- en keukenreno­vatie uitgevoerd en werd de woning aangepast in functie van levenslang wonen”, legt aannemer Bas van de Kreeke uit. De aanbouw, die de woning extra comfort en lichtinval geeft, werd in een atelier in elkaar gezet. Daarna werd de module in één stuk aan de woning gehecht.

Johan Max van opdrachtge­ver Nieuw Dak ziet heel wat toekomstpe­rspectief. “Als huisvestin­gsmaatscha­ppij is het belangrijk om oude woningen een nieuwe toekomst te kunnen geven. De korte renovatiet­ijd is dan een grote meerwaarde. Ook het werken met modules is een troef, omdat het de flexibilit­eit vergroot.”

 ?? FOTO RR ?? Deze woning in de Genkse Paul Trazenster­straat werd op tien dagen gerenoveer­d door Mutatie+.
FOTO RR Deze woning in de Genkse Paul Trazenster­straat werd op tien dagen gerenoveer­d door Mutatie+.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium