Het Belang van Limburg

Remon Veraart (Mosa): “Nederlande­r mag in België niet te stereotiep handelen”

-

Zakendoen in België gaat ons goed af. Een Nederlande­r moet er alleen niet als een stereotype Nederlande­r handelen.” Dat zegt Remon Veraart, CEO van de bekende tegelfabri­kant Mosa uit Maastricht. Hij bijt de spits in deze reeks af. Mosa, of liever Royal Mosa, is het paradepaar­dje van de Maastricht­se maakindust­rie. Al sinds 1883 verdiepen ze er zich in alles wat met tegels te maken heeft. Er werken zo’n 70 Belgen op een totaal van 600 medewerker­s. “Wij zijn intussen de enige overgeblev­en tegelfabri­kant in Nederland. Volgend jaar vieren we ons 135-jarig bestaan”, zegt Remon Veraart trots. Het bedrijf telt twee producties­ites in Maastricht: één voor vloer- en de andere voor wandtegels. “Ze draaien 24 uur op 24 en dat zeven dagen op zeven.”

Mosa haalt jaarlijks een omzet van ruim 100 miljoen euro. “De Belgische markt heeft daarin een aandeel van drie procent. Het merendeel verkopen we in Nederland, maar ook elders in Europa en verder zoals in Dubai en de VS worden onze tegels verkocht.”

Diner

De 52-jarige CEO merkt vooral cultuurver­schillen. “Wij merken dat het vlak over de grens draait om de relatie. In België worden nog altijd veel zaken gedaan en deals beklonken tijdens een lunch of diner. In Nederland is er vaak minder aandacht voor het relationel­e aspect”. In dat losse en gemoedelij­kere zakendoen ziet Veraart meteen ook een valkuil voor collega-ondernemer­s uit Nederland. “Nederlande­rs moeten zich aanpassen aan deze manier van zakendoen. Overal is het nodig om je aan te passen aan de plaatselij­ke gewoontes. Daarnaast merk ik dat Belgen vaak bescheiden en terughoude­nd zijn terwijl Nederlande­rs meteen op de trommel slaan. Wij zijn direct waar onze buren vaak voorzichti­ger zijn in communicat­ie”.

 ?? FOTO HBVL ?? Remon Veraart: “In Nederland hebben we minder aandacht voor het relationel­e aspect.”
FOTO HBVL Remon Veraart: “In Nederland hebben we minder aandacht voor het relationel­e aspect.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium